glavne poruke

Foto - U Lepoglavi održan sastanak o utjecaju klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo

Objavljeno: 09.05.2024. 10:58

Zadnja izmjena: 09.05.2024. 10:58

U Domu kulture u Lepoglavi održan je prvi sastanak partnera u projektu - Utjecaj klimatskih promjena na ratarstvo i povrćarstvo sjeverne Hrvatske, kojeg provode LAG - Sjeverozapad, kao vodeći partner, te lokalne akcijske grupe Izvor i PRIZAG.

Tijekom provedbe projekta na pet lokacija, u Bednji, Varaždinu, Ludbregu, Koprivnici i Novom Marofu prikupljat će se vrijednosti temperature tla na 7 dubina i vlažnosti tla na 5 dubina. Projekt je vrijedan 136 tisuća i 200 eura, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

- Provedbom ovog projekta želimo povezati znanost i praksu, kako bi se naši poljoprivredni proizvođači što brže i bolje prilagodili klimatskim promjenama kojima svjedočimo - istaknuo je Marijan Škvarić, predsjednik LAG - Sjeverozapad i gradonačelnik Lepoglave.

Tijekom provedbe projekta bit će izrađen i mrežni portal koji će sadržavati informacije korisne za poljoprivrednike, a projekt će završiti u svibnju sljedeće godine.

-Ovo je vrlo važan i zanimljiv projekt, jer napokon počinjemo ozbiljno govoriti o klimatskim promjenama koje doživljavamo. Klima koja se očito promijenila, promijenila je već puno toga u našim životima, a posebno u životima onih koji žive od poljoprivrede - rekao je Dubravko Bilić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor i gradonačelnik Ludbrega.

Komentari