projekt „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“

FOTO Učenici Druge gimnazije posjetili su srednjovjekovne hrvatske prijestolnice Knin i Šibenik

Objavljeno: 29.04.2018. 11:42

Zadnja izmjena: 29.04.2018. 11:55

U utorak, 24. travnja, održana je treća  terenska nastava učenika Druge gimnazije Varaždin u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijske brigade "PUMA". Na prethodnim terenskim nastavama učenici su učili o događajima iz suvremene hrvatske povijesti te  temama vezanima za hrvatski narodni preporod i stvaranje hrvatske nacije, dok je na ovoj posljednjoj, naglasak bio na proučavanju srednjovjekovnih hrvatskih prijestolnica Knina i Šibenika. 

U Kninu su se učenici popeli na kninsku tvrđavu, najveću fortifikacijsku utvrdu u Hrvatskoj,  kroz koju ih je proveo muzejski vodič Ante Šimić. Njegovim izlaganjem mogli su naučiti da je Knin bio srednjovjekovna prijestolnica hrvatskih vladara, a posebno se to odnosi na kralja Zvonimira po kojem je Knin dobio i naziv „Zvonimirov grad“. Dio izlaganja bio je posvećen i događajima iz Domovinskog rata kada je Knin bio središte srpske pobune u Hrvatskoj.

Učenici su mogli saznati kakav je bio život Hrvata u Kninu tijekom okupacije, a predstavnici „Puma“ su opisali tijek oslobađanja Knina tijekom vojno - oslobodilačke akcije „Oluja“. Upravo su naše varaždinske „Pume“ bile te koje su oslobodile grad od srpske okupacije. Tako su učenici iz „prve ruke“ mogli doznati najvažnije informacije vezane za te događaje iz suvremene hrvatske povijesti. Ono što je najvažnije, učenici su opet čuli poruke da unatoč svemu što je naš narod tijekom rata proživio da je nužno nastaviti graditi suživot u miru te da se za svoju domovinu treba prije svega boriti znanjem i pameću, a ne nacionalizmom.

Nakon Knina učenici su posjetili Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Za njegov razvoj najzaslužniji je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. pa otuda i naziv „Krešimirov grad“. Učenici su uz pratnju vodiča posjetili i najvažnije kulturno-povijesne spomenike od kojih se posebno ističu tvrđava sv. Mihovila i šibenska katedrala sv. Jakova koja je pod zaštitom UNESCO-a.

U projektu sudjeluje 35 učenika Druge gimnazije Varaždin, ravnateljica škole Zdravka Grđan i profesori povijesti Nikola Slunjski i Marko Rogulja, dok su od strane „Puma“ u projekt uključeni Robert Puja (predsjednik Udruge), Igor Tkalec (tajnik Udruge) i Jurica Šare, član Udruge.

Komentari