FOTO: Umjetnost cjenkanja i čašica razgovora na starom sajmištu na Banfici

galerija-images/stara krama banfica

Objavljeno: 07.03.2015. 11:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Staro sajmište na Banfici, sajam stare krame ili ponte roso, kako ga stariji Varaždinci i Varaždinke često nazivaju, uvijek je poprište zanimljivih priča i događaja.

Od malih kvartovskih birtija, u kojima se gotovo na rubu incidenta raspravlja o politici, gospodarstvu, ali i lokalnim tračevima, do cjenkanja za stari švicarski telefon ili novu ribičku opremu, sajam stare krame svojim bogatstvom života uvijek nas iznova oduševljava.

Ipak, situacija se u posljednjih nekoliko godina uvelike promijenila. Dok oni stariji pamte sajam kao odlično mjesto za povoljnu kupnju, beskrajna cjenkanja i životnu čašicu razgovora, mlađa klijentela najčešće sajomom prošvrlja, naleti možda na koju zgodnu stvarčicu i ode.

Iako su prodavači već godinama isti, promijenila se roba, više je odjeće nego starih komada kvalitetnog namještaja ili antikviteta, a cijene su već ionako dovoljno niske pa gotovo ni nema potrebe za cjenkanjem.

Da je posjećenost sajmu, ali i prodaja osjetno pala složio se dugogodišnji prodavač iz Koprivnice.

Prodaja posljednjih godina jednostavno baš i ne ide. Ljudi jednostavno nemaju novaca pa su im čak ione stvari koje su već na početku ispod cijene, preskupe. Recimo, stavim cijenu na 50 kuna, moram ju spustiti na 30, a onda se još dodatno cjenkaju i na kraju ju uspijem prodati tek za 20 kuna. Moram priznati da pamtim i bolja vremena – rekao nam je simpatičan gospodin.

Ukoliko još niste, uputite se na Banficu na „ponte roso“ i ako ništa drugo, prošetajte i porazgovarajte s ljudima koji doista imaju što za reći. Ako i ne uspijete nešto kupiti ili spustiti cijenu, barem ćete osjetiti duh nekog prošlog vremena...

{gallery}stara krama banfica{/gallery}

Komentari