FOTO: Vatrogasci i gasilci na Dubrava bregu zajedno krotili požar i spašavali unesrećene

Objavljeno: 25.10.2015. 10:48

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 09:30

Foto: Franjo Talan

Više od sedam desetljeća na pograničnom području općine Cestica i susjedne općine Zavrč djeluju dva vatrogasna društva koja održavaju i zajedničke vježbe. S hrvatske strane to je DVD Lovrečan Dubrava, a u susjednoj općini to je PGD Zavrč...

Dobrosusjedski odnosi njeguju se od osnnutka DVD-a Lovrečan Dubrave 1938. godine, kad su tek osnovanom društvu pristupili i neki članovi iz Dravske banovine, a potom se, nakon propasti kraljevine Jugoslavije, 15. kolovoza 1941., osniva i vatrogasno društvo u Zavrču kojem su se priključili i neki članovi iz Lovrečana.

Posljednjih desetljeća suradnja susjedna dva društva odvijala se posjetima na godišnje skupštine, proslave i svečanosti, a u zadnje vrijeme suradnja je prerasla i u organizacije zajedničkih vatrogasnih vježbi.



Jedne godine domaćin vježbe je slovensko društva, a druge godine drugo. Dok je jedno društvo domaćin drugo organizira domjenak i druženje nakon vježbe.

Ove godine vježba je po jedanaesti puta održana u subotu, 17. listopada, a održana je na području Dubrave brega. Vježba je održana pod pretpostavkom zapaljenja stare kuće, a iz podruma zgrade trebalo je iznijeti i unesrećene osobe. Tijek vježbe razradili su zapovjednici Damjan Brlek, iz PGD-a Zavrč i Milenko Biškup iz vatrogasnog društva Lovrečan Dubrava.

Pred polazak na vježbu detalje su ispred vatrogasne garaže u Lovrečanu razradili vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, a to su učinili i vatrogasci PGD-a Zavrč.



Po dolasku na intervenciju vatrogasna vozila parkirala su se uz usku cestu koja vijugu među vinogradima, a za gašenje i spašavanje koristila su se dva navalna vozila cisterne i dva kombi vozila. Vježba je održana na objektu Dubrava Breg, a na gornjem dijelu zgrade sa sjeverne strane nalazi se, od zuba vremena stradala, slika Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.  

Poprište djelovanja vatrogasnih postrojbi osvjetljavali su vatrogasni reflektori, a za osvjetljenje u podrumu zgrade korištene su baterijske svjetiljke. Iznošenje unesrećenih preuzeli su vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, a zbog strmih stepenica iz vinskog podruma u transportu ozlijeđenog sudjelovali su četiri vatrogasca.

Vježba je trajala do 19 sati, a potom su se vatrogasne postrojbe postrojile uz istočni rub ceste. Gosti i pokrovitelji vježbe bili su sa zapadne strane puta, na livadi uz vinograd obitelji Kotolenko. U ime domaćina, PGD-a Zavrč sudionike vježbe pozdravio je Branko Skok, a pohvalu pripadnici vatrogasnih društava na dobro izvedenoj vježbi prvo je uputio zamjenik župana općine Zavrč Janko Lorbek, te potom i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj.

Pozitivnu ocjenu vježbe dao je i Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, a čestitku na dobroj suradnji u ime Regionalne vatrogasne zajednice Ptuj uputio je Milan Majer.



U ime Vatrogasne zajednice općine Cestica prisutne je pozdravio Marijan Horvatić, a zadovoljstvo dobrom suradnjom iskazao je i predsjednik PGD-a Zavrč Anton Bratuša. U ime suorganizatora prisutne je pozdravio Franc Težak, predsjednik DVD-a Lovrečan Dubrava i sve vatrogasce i goste pozvao na domjenak u salu vatrogasnog doma u Velikom Lovrečanu.

Nakon okrjepe  sudionici susreta mogli su uživati u pečenim kestenima koje je pripremio Mirko Težak iz Lovrečan Otoka, kao i u mladom vinu, odnosno moštu.

Komentari