SVEČANA OBLJETNICA

FOTO 90 godina lovstva u Novom Marofu - bilo je tu muflona, a sada prevladavaju divlje svinje i dabrovi

Objavljeno: 07.03.2018. 17:46

Zadnja izmjena: 07.03.2018. 18:19

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, članovi Lovačkog društva „Vepar“ svečano su obilježili 90 godina organiziranog lovstva na novomarofskom području. Naime, LD „Vepar“ je slijednik Lovačkog društva „Novi Marof“ koje je formirano još davne 1928. godine.

Uz nazočnost gostiju – tajnika Hrvatskog lovačkog saveza Ivice Budora, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivana Kutnjaka, gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkače te drugih prijatelja lovaca – predsjednik društva Stjepan Ključarić ukratko je podsjetio na povijest organiziranog lovstva na prostoru okolice Novog Marofa.

Među zanimljivim činjenicama o lovstvu novomarofskog kraja je i ona da je u tzv. „zverinjaku“ koji je bio uređen u šumama Pake bilo raznovrsne divljači, od muflona, jelena, srna, zečeva do pernate divljači. U Lovačkom muzeju HLS-a i danas se nalazi trofej muflona, a u dvorcu Trakošćan trofej zlatnog srnjaka, i jedan i drugi iz lovišta Paka.

– LD „Vepar“ danas broji 38 članova i nastoji što uspješnije gospodariti lovištem u kojem obitavaju jeleni, divlje svinje, srne, zečevi i fazani. Posebno je porastao broj divljih svinja, a time i štete na poljoprivrednim kulturama i na prometnicama. Sve veće štete u lovištu čini prekobrojnost dabrova na rijekama Lonji i Bednji te nekim drugim vodotocima – kazao je Ključarić 

Gradonačelnik Novog Marofa posebno je zahvalio lovcima na dobroj suradnji i rekao da su vrata Grada širom otvorena za rješavanje problematike lovstva i okoliša općenito.

 

 

 

Komentari