Gastronomska manifestacija "Okusi Hrvatske" u srcu Varaždina

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 11.05.2013. 08:56

Zadnja izmjena: 07.12.2015. 08:50

Ove subote, 11. svibnja, Varaždinom će vladati "Okusi Hrvatske". Riječ je o gastronomskoj manifestaciji kojom Varaždin i Varaždinska županija obilježavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Na ukupno 30 štandova na varaždinskom Korzu i Franjevačkom trgu bit će predstavljena gastronomija svih hrvatskih županija, a na njih 10 jela karakteristična za Varaždin i Varaždinsku županiju, uz autohtone proizvode poput kolača, bučinog ulja, medara i licitara.

Hranu će pripremiti i podijeliti vrsni i nagrađivani kuhari Hotela Turist, Hotela Minerva, Hotela Trakošćan i Udruge kuhara Varaždinske županije.  Njima će pomagati budući konobari i kuhari, učenici Gospodarske i Srednje škole iz Marčana. U "Okusima Hrvatske" sudjelovat će 25 profesionalnih kuhara i 100 budućih konobara i kuhara.

Kulturno-umjetnički dio programa počinje u 9:30 sati nastupom sekcija Centra tradicijske kulture na pozornici na varaždinskom Trgu kralja Tomislava. U 10:30 zamijenit će ih članovi Gradskog puhačkog orkestra HŽ-a koji će najaviti svečanost otvaranja "Okusa Hrvatske" u 11 sati, kada će se gostima obratiti Natalija Martinčević, predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije i zamjenica gradonačelnika Varaždina, Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina i Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.

Od 11:30, nakon svečanog otvorenja, posjetiteljima "Okusa Hrvatske" na Franjevačkom trgu bit će podijeljeno više od 3000 porcija jela i pića karakterističnih za svaku hrvatsku županiju.

Organizatori - Grad Varaždin, Varaždinska županija i Gradska tržnica - za najmlađe su predvidjeli dvije slatkaonice – na Trgu kralja Tomislava i na Franjevačkom trgu. I u njima će u 11:30 početi podjela besplatnih slastica i torti, dok će prije toga za mališane biti organizirane razne igre.

U glazbenom dijelu "Okusa Hrvatske" od 11:30 do 16 sati nastupit će Dečki z bregov, Klapa Stina s Brača i Mejaši.

Komentari