GDCK Ivanec brojnim aktivnostima obilježava Svjetski dan Crvenog križa

Objavljeno: 08.05.2014. 11:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Od 1948. godine 8. svibnja obilježava se u cijelom svijetu kao Svjetski dan Crvenog križa. Također, Tjedan Crvenog križa zajednička je akcija svih 130 društava Crvenog križa u Republici Hrvatskoj.

U obilježavanje je tako uključeno i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, a cilj akcije je na zanimljiv način obilježiti ovu manifestaciju, ali i upoznati građane s osnovnim djelatnostima Društva, kao i podsjetiti na primarna područja djelovanja Crvenog križa kao najveće humanitarne organizacije u svijetu - dobrovoljno darivanje krvi, socijalno - humanitarne aktivnosti, humanitarne akcije, program Pomoć u kući, služba traženja, rad s mladeži Crvenog križa, projekti u školama, zdravstveno-preventivni programi, obilježavanje zajedničkih akcija Hrvatskog Crvenog križa te ostalo.

U organizaciji GDCK Ivanec, Tjedan Crvenog križa bit će obilježen sljedećim aktivnostima:
- 08. 05.(četvrtak) - radionica za djecu: "Učimo o Crvenom križu" u knjižnici "Gustav Krklec" u Ivancu, s početkom u 17:00 sati
- 09.05.-11.05. (petak-nedjelja) - sudjelovanje ekipe srednje škole Ivanec na 18. državnom natjecanju ekipa prve pomoći mladih HCK
- 12.05. (ponedjeljak) - akcija DDK Ivanec od 8-13 sati
- 14.05. (srijeda) ivanečka tržnica od 9-11 sati - akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, prikaz postupaka prve pomoći u situacijama kad je ugrožen život, prikaz osnovnih mjers održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD uređaja)
- 15.05. (četvrtak) radionica za djecu: "Pomoć, pomoć" u knjižnici "Gustav Krklec" u Ivancu s početkom u 17:00 sati

Partneri u obilježavanju su: Gradska knjižnica Gustav Krklec u Ivancu, DCK Varaždinske županije, Osnovna škola I.K. Sakcinski Ivanec i Srednja škola Ivanec.

Iz GDCK Ivanec podsjećaju kako tijekom cijelog Tjedna Crvenog križa prikupljaju žensku i mušku obuću, krevetnine, ručnike, posuđe, ljetnu odjeću vel. 10-16, ljetnu mušku i žensku odjeću, a pozivaju sve građane da se uključe u njihove aktivnosti, osobito u srijedu, 14. svibnja od 9 do 11 sati na Ivanečkoj tržnici. Prikaz postupaka prve pomoći provodit će licencirani liječnik Hrvatskog Crvenog križa.

- Svim članovima Crvenog križa, volonterima, dobrovoljnim darivateljima krvi, suradnicima i svima koji podržavaju ideju Crvenog križa i rad našeg društva, čestitamo Svjetski dan Crvenog križa - ističu iz GDCK Ivanec.

Komentari