Geološki spomenik prirode Gaveznica dobio veliki znak na ulazu

Objavljeno: 19.07.2015. 18:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Facebook

Sve popularnija Gaveznica ovih je dana dobila svoj novi veliki znak na ulazu kojim olakšava posjetiteljima pristup ovom važnom geološkom spomeniku prirode.

Zajedničkim aktivnostima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije, TKIC-a, Turističke zajednice Grada Lepoglave i udruge Lepoglavski ahat promocija lepoglavskog atraktivnog ugaslog vulkana bit će još bolja.

- Brojka od dvije tisuće posjetitelja protekle godine zasigurno će porasti. Čestitke svima koji nam rade na ovoj znanstvenoj promociji Lepoglave. Čuvajte naše lepoglavske znamenitosti i posebnosti - poručio je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač na svojoj Facebook stranici.

Područje Kamenog vrha (Gaveznice) u Lepoglavi predstavlja fosilni vulkan koji je nastao prije približno 22 milijuna godina. Razlog zbog kojeg se ovaj vulkan naziva fosilni je u tome što je on ubrzo nakon svog postanka bio prekriven mlađim sedimentima, a na površinu je ponovo dospio u gornjem pliocenu (približno prije 2 milijuna godina).

Gaveznica se nalazi oko 400 metara južno od crkve Sv. Marije u Lepoglavi. Nekad se naziv Kameni vrh odnosio na strmi brežuljak koji je bio izgrađen od andezita, dok se Gaveznicom smatralo niže područje na kojem se nalazio voćnjak Kazneno-popravnog doma u Lepoglavi.

Naziv Kameni vrh se s godinama izgubio u upotrebi i ostao je samo naziv Gaveznica. Ovo područje je poznato i kao prvo otkriveno nalazište ahata u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da su ga u srednjem vijeku poznavali pavlini, a neki dokazi ukazuju da se on možda upotrebljavao i mnogo ranije.

Ahat koji je od poludragog kamenja najzanimljiviji na Gaveznici ima nijanse od svijetloplave do tamnosive boje. Nedavno su otkrivena nova nalazišta poludragog kamena kod Čreta, 4 km istočno od Gaveznice. Po količini se izdvajaju razni kalcedoni, crveni jaspis i ahat, iako ima i ametista i običnog opala.

Iznimno djelo leksikografa Ivana Belostenca Gazophylacium tiskan 1740. godine poslužio je i kao izvorište hrvatske mineraloške terminologije jer sadrži i 270 termina koji pripadaju mineralogiji. Prvi termin koji nalazimo je Achates, is. m3.p.p. Akat kamen.

 

Komentari