"Gradonačelnik na službenom putu"

Objavljeno: 16.06.2011. 12:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Iako je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok prošli tjedan pred očima cjelokupne hrvatske javnosti uhićen zbog sumnje da je oštetio gradski proračun za 29 milijuna kuna i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu, za njegove zamjenike i predsjednika Gradskog vijeća gradonačelnik kao da je na službenom putu.

Tresla se brda, rodio se miš. Tako bi se mogla opisati konferencija za novinare na kojoj su zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika Zlatko Horvat, njegov kolega Slobodan Mikac i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman komentirali aktualnu situaciju u Gradu Varaždinu.

Horvat, Mikac i Herman ističu da Grad normalno funkcionira, gradske službe normalno obavljaju svoje dužnosti, a gradski proračun u roku plaća sve zakonske obveze. Istaknuli su i da neće sazivati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na temu uhićenja gradonačelnika nego da će se o tome eventualno raspravljati na redovnoj sjednici krajem mjeseca, ako to zatraži dovoljan broj vijećnika.

Naglasili su da, unatoč aktualnim događajima i činjenici da je Ivan Čehok ponio titulu prvog hrvatskog gradonačelnika koji je završio u pritvoru, neće donositi nikakve radikalne mjere te da će nastaviti s provođenjem ugovorenih i dogovorenih svih kapitalnih projekata u kojima je Grad nositelj ili glavni partner.

Horvat: Grad Varaždin ne smije biti grad slučaj

Obvezali su se samo da će formirati ekspertni tim koji će analizirati sve velike ugovore Grada i promotriti mogućnosti ako se neki ugovor eventualno odgodi ili ukine.

- Grad Varaždin nije i nesmije biti grad slučaj. Podsjećam da je prije samo nekoliko mjeseci Varaždin proglašen najboljim mjestom za život u Hrvatskoj i da smo ušli u konkurenciju devet europskih gradova za titulu najuređenijeg grada Europe, da ne spominjem sve gospodarske, kulturne i ostale projekte koji su još uvijek aktualni. Neću se baviti istragama, to prepuštam nadležnim institucijama, ali očekujem da će gradonačelnik dokazati svoju nevinost i vratiti se na posao - istaknuo je Horvat.

Horvat je optužio i oporbu da politizira slučaj uhićenja gradonačelnika i da uporno želi stvoriti atmosferu katastrofičnosti izjavama da je Grad pred bankrotom.

- Grad izvršava sve svoje obaveze. Prioritet su nam zakonske obveze i njih ispunjavamo u roku, ali i ostale obaveze polako riješavamo. Nije istina da Gradu prijeti ovrha po osnovi neispunjenih obaveza za kupnju zemljišta za POS u Ulici Vilka Novaka. Istina je da je prva rata u iznosu od milijun eura zaprimljen ali nije istina da je istekao rok za plaćanja. Uostalom, to je obaveza Javne ustanove Gradski stanovi, a ne gradskog proračuna - odgovorio je Horvat oporbi.

Herman: Imamo stabilnu većinu u gradskom vijeću

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman osvrnuo se pak na zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća i eventualnim izvanrednim izborima.

- Ovo „silovanje“ izvanredne sjednice nema smisla. Ja sam zaprimio samo jedan zahtjev za izvanrednu sjednicu, a da bih odobrio taj zahtjev po zakonu i statutu mora ga potpisati 13 vijećnika. Smiješne su mi i najave oporbe da će fomirati većinu u Gradskom vijeću. Koliko ja znam, a svaki dan sam u kontaktu s kolegama vijećnicima, mi i dalje imamo stabilnu većinu i normalno nastavljamo rad. Redovna sjednica bit će održana krajem mjeseca i na njoj će se raspravljati o točkama koje redovno idu, a o svemu ostalome ako se o tome složi dovoljan broj vijećnika – istaknuo je Herman.

Na pitanje smatra li se, kao predsjednik Gradskog vijeća u čijem mandatu su donesene odluke koje USKOK smatra nezakonitima i na štetu gradskog proračuna i vijećnik koji je dizao ruku za te odluke, odgovornim za te sporne odluke, Herman je istaknuo da je njegova savjest čista.

- Gradsko vijeće je političko tijelo i u njemu sjede političari, a ne stručnjaci. Gradsko vijeće dakle donosi političke odluke. Zato se ne smatram odgovornim, a uostalom još ništa nije dokazano i nije korektno da se implicira nečija krivnja - odgovorio je Herman.


Komentari