Gradski bazeni: Preko studentskih ugovora utajeno 1,2 mil. kuna?

Objavljeno: 09.11.2011. 19:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: L.Š./eVz

Porezna uprava završila je svoj višemjesečni nadzor u Javnoj ustanovi „Gradski bazeni“. U svom zapisniku porezna je inspekcija utvrdila da je ta gradska tvrtka na ime neuplaćenog poreza i doprinosa u proteklih 5 godina državi dužna čak 2,14 milijuna kuna.

Nadzor porezne inspekcije trajao je s prekidima od 20. lipnja do 14. listopada, a porezni su inspektori provjeravali poslovanje Gradskih bazena u proteklih 5 godina.

U svom zapisniku koji ima čak 89 stranica, utvrdili su da su Gradski bazeni u tom razdoblju propustili u državni proračun uplatiti 1,6 milijuna kuna na ime poreza i doprinosa.

Ukupan dug - 2,14 milijuna kuna?

Na taj iznos su porezni inspektori uračunali i pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 534 tisuće kuna i u zapisniku utvrdili da su prema njihovom mišljenju Gradski bazeni državi dužni čak 2,14 milijuna kuna!

Odluka još nije konačna budući da su Gradski bazeni, odnosno ravnateljica u ostavci Natalija Žetko, uložili prigovor na taj zapisnik.

Tek nakon što Porezni inspektori obrade taj prigovor izdat će rješenje koje je konačno i na koje Gradski bazeni više nemaju pravo žalbe, odnosno državi će morati platiti navedeni iznos.

Iz zapisnika porezne inspekcije je vidljivo da se najveći dio duga prema državi odnosi na isplate, koje su u razdoblju od siječnja 2007. godine do travnja 2011. godine, izvršene na ime takozvanih studentskih ugovora.

Pedesetak "studenata" na fiktivnim ugovorima

Čak 50-ak je „studenata“ na taj način u tom razdoblju primilo 1,6 milijuna kuna no porezni su inspektori utvrdili da ne postoji zapisnik o radovima koje su izvršili navedeni „studenti“.

Na temelju toga zaključili su da ti radovi nikad niti nisu izvršeni i da samim time navedeni „studenti“ niti nisu mogli ostvarili prava studentskog ugovora.

Zato su svaku takvu isplatu tretirali kao isplatu plaće i izračunali da su Gradski bazeni dužni uplatiti u državni proračun 1,2 milijuna kuna na ime doprinosa i poreza te 411 tisuća kuna zateznih kamata, odnosno ukupno oko 1,6 milijuna kuna.

I najam prostora po 1 kunu upitan

Porezna je inspekcija utvrdila i da su Gradski bazeni u državni proračun propustili uplatiti PDV na ime najma prostora tvrtki Varaždinski bazeni d.o.o.

Ta je tvrtka inače u 100-postotnom vlasništvu JU Gradski bazeni, a prije sedam godina Upravno vijeće JU Gradski bazeni donijelo je odluku da se toj tvrtki iznajmi prostor restorana za iznos od 1 kunu.

No, porezna je uprava utvrdila da JU Gradski bazeni i tvrtke Varaždinski bazeni nikad nisu potpisali ugovor o najmu te da niti nisu mogli potpisati takav ugovor na iznos od 1 kunu.

Isto tako, utvrdili su da su zaposlenici tvrtke Varaždinski bazeni besplatno koristili službeno vozilo i uslugu održavanja JU Gradski bazeni, iako to nisu smjeli.

Slijedom toga, izračunali su iznos koji je tvrtka Varaždinski bazeni u proteklih 5 godina trebala platiti JU Gradski bazeni na ime najma prostora i službenog automobila te usluge održavanja i na taj iznos zaračunali i iznos od oko pola milijuna kuna koliko su Gradski bazeni na ime tih transakcija trebali uplatiti u državni proračun.

Komentari