Vijećnici: Patafta putem svog medija napao Gradsko vijeće

Objavljeno: 26.08.2011. 15:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Vijećnici koji su potpisali zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o ugovorima koje Grad Varaždin ima potpisane sa T7 Grupom osvrnuli su se na napise jednog lokalnog medija kojeg optužuju da vrši pritisak na njih osobno i Gradsko vijeće kao instituciju.

Pisanje lokalnog tjednika koji je u svom ovotjednom broju objavio neslužbenu informaciju da će protiv 17 vijećnika koji su potpisali zahtjev za sazivanje sjednice biti podnesene kaznene prijave, vijećnici su ocijenili očajničkim pokušajem osobe koja je izravno umiješana u aferu Čehok da spriječi da se u Gradskom vijeću povede rasprava o ugovorima koje je Grad potpisivao sa T7 Grupom.

- Svi mi znamo da je Regionalni tjednik u vlasništvu Davora Patafte i svi mi znamo da je Patafta uhićen zajedno sa bivšim gradonačelnikom Čehokom zbog sumnje da su gradski proračun oštetili za više od 30 milijuna kuna. Regionalni tjednik je nedvojbeno u funkciji Patafte koji ima izravni interes da se ne povede rasprava o štetnosti ugovora koje je Grad Varaždin potpisivao sa T7 Grupom – naglasio je šef najjače oporbene stranke Goran Habuš (HNS) dodavši da je riječ o očajničkom pokušaju osobe koja je izravno umiješana u aferu u gradu Varaždinu da spriječi javnu raspravu o toj aferi.

- Mislim da se ovaj slučaj može okarakterizirati kao pokušaj utjecaja na svjedoke jer će možda neki od vijećnika koji su se potpisali na zahtjev na sazivanje sjednice biti pozvani na sud kao svjedoci. No, nije na nama da sudimo o tome. Obavijestit ćemo DORH o ovom slučaju pa neka onda oni ocijene je li riječ o pokušaju utjecaja na svjedoke – nadovezao se nezavisni vijećnik Robert Podolnjak dodavši da pisanje lokalnog tjednika nije utjecalo na njega jer mu se već godinama prijeti kaznenim prijavama i naučio se nositi s tim pritiskom.

Podolnjak je naglasio i da gradski vijećnici imaju imunitet i ne mogu se protiv njih podnositi kaznene prijave zbog onog što govore u Gradskom vijeću poručivši svojim kolegama vijećnicima da se ne trebaju bojati prijetnji kaznenim prijavama i da mogu slobodno izražavati svoje mišljenje na sjednicama Gradskog vijeća.

Ivan Jenkač, predstavnik vijećnika HSLS-a koji su također potpisali zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice, prozvao je pak predsjednika Gradskog vijeća Ivana Hermana zašto nije još reagirao na pisanje lokalnog tjednika i mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv vijećnika.

- Regionalni tjednik je svojim pisanjem izvršio napad na Gradsko vijeće kao instituciju, a ne samo na vijećnike koji su potpisali zahtjev za sazivanje sjednice. Ako već ne želi stati u zaštitu svojih kolega u Gradskom vijeću, Herman je trebao stati u obranu Gradskog vijeća kao institucije – naglasio je Jenkač.

Vijećnik iz redova SDP-a Josip Hehet osvrnuo se pak na same ugovore o kojima bi se trebalo raspravljati na izvanrednoj sjednici.

- U svim tim ugovorima Grad Varaždin nije uopće zaštićen, na bilo koji način. Pazite, Grad potpisuje vrijedan ugovor o izgradnji pogona za obradu otpada sa tvrtkom koja u tom trenutku nema ni opremu ni ljudske resurse ni zemljište i to izravnom pogodbom i nikome nije palo na pamet da u taj ugovor stavi i nekakvo osiguranje ako neće sve ići po planu - istaknuo je Hehet.

Vjekoslav Vrbanec iz HSU-a objasnio je pak kako su se „umirovljenici“, inače izabrani u Gradsko vijeće na nezavisnoj listi Ivana Čehoka, našli među potpisnicima zahtjeva za sazivanje izvanredne sjednice.

- Mi smo još uvijek „pozicija“ odnosno u vladajućoj smo većini ali imamo dobru suradnju sa HNS-om i podržavamo da se o svemu što je sporno raspravlja na Gradskom vijeću i zato smo potpisali zahtjev ali ne znam kako ćemo glasati o samom prijedlogu. Naša pozicija je specifična. Znate, dio naših članova smatra da, bez obzira na to što je uhićen zbog sumnje da je oštetio Grad, i dalje moramo podržavati Ivana Čehoka s kojim smo vrlo dobro surađivali dok je bio gradonačelnik i koji je uvijek bio na usluzi umirovljenicima, a mi kao vijećnici moramo ispoštovati njihove odluke – istanuo je Vrbanec.

Komentari