HAK: Provjerite tehničku ispravnost vozila i vozite pozornije

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 02.02.2014. 20:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Kako javljaju prognostičari sutra su još moguće oborine, a temperature bi trebale u kontinentalnoj Hrvatskoj biti između -5 i 2 °C.

Znači da je i dalje potreban oprez u prometu.

U HAK-ovoj prognoza prometa stoji da oprezno treba voziti u većem dijelu unutrašnjosti, zbog mokrih i skliskih kolnika i moguće poledice, a moguća je i mjestimice ledena kiša. Vozači se upozoravaju da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Ograničenja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta moguća su na pojedinim cestama u Gorskome kotaru.

Na graničnim prijelazima ne očekuju se gužve.

Uz odgovarajuću zimsku opremu vrlo je važno provjeriti i tehničku ispravnost vozila, upozoravaju iz HAK-a. Zbog najavljenog naglog i znatnog pada temperatura potrebno je ispitati ispravnost akumulatora. Bravice na vozilu treba zaštititi sprejem protiv zaleđivanja, a gumene brtve oko vrata poželjno je namazati uljnim sredstvom.

Treba promijeniti režim vožnje - voziti pozornije, povećati sigurnosnu udaljenost između vozila, izbjegavati nagla kočenja ili ubrzavanje, a posebice pretjecanja i prestrojavanja. Kočiti treba postepeno, a ne naglo, sa što manjom silom da bi se izbjeglo proklizavanje kotača. Također, izbjegavati treba nagle pokrete (trzaje) upravljačem, da ne dođe do zanošenja.

Komentari