Hoće li vremenski uvjeti omogućiti nastavak berbe kukuruza?

Objavljeno: 23.10.2015. 16:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Andrej Švoger

Berba kukuruza još je u tijeku, a zbog lošeg vremena proteklog tjedna, poljoprivredni radovi bili su privremeno obustavljeni. Prema najnovjim podacima Savjetodavne službe Varaždinske županije, saznali smo što će biti s poljoprivrednicima koji su čekali zadnji tren za berbu.

Naime, u Varaždinskoj županiji dominiraju žitarice, na poljima od 15.000 hektara, a od njih posebno pšenica i kukuruz. Naši poljoprivrednici odlučuju se za sadnju kukuruza koji je nisko dohodovna kultura.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom uz velika ulaganja i dobru agrotehniku postižu dobre prinose kukuruza, neki čak i duplo veće od prosjeka, a to je do 16 tona/ha. Ipak, broj poljoprivrednika koji se bave sadnjom kukuruza drastično se smanjio zbog suša i poplava, ali i sekundarnih problema poput štetnika i biljnih bolesti, a brojni poljoprivrednici tvrde da se i omjer dobivenog i uloženog, ne isplati. Ne isplati se ni financijski, ni cjenovno, jer je trenutna otkupna cijena kukuruza jedna kuna po kilogramu.

Poljoprivrednici koji i dalje uzgajaju kukuruz, moraju se usredotočiti na skladištenje i kvalitetno sušenje proizvoda, a nakon berbe, potrebno je završiti sjetvu ozimnih kultura. No, poljoprivrednici koji iz nekih razloga nisu stigli obaviti berbu kukuruza, ne trebaju paničariti, jer imaju još vremena. Predviđa se stabilno vrijeme i uvjeti koji će omogućiti berbu bez poteškoća.

Isto tako, veliki broj proizvođača povrća, zbog ispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti, uključuju kukuruz kao okopavinu ili neku drugu žitaricu gustog sklopa. Ovo je zapravo prijedlog Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, koja propisuje da proizvođači u plodored stavljaju i druge ratarske kulture zbog ekološki značajnih površina i proširenja plodoreda, a cilj je učinak mjera na tlo i okoliš, a tek onda financijski učinak i ispunjavanje zakonskih propisa. 

 

Komentari