HRAST za obitelj, protiv istospolnih brakova i abortusa

Objavljeno: 25.11.2011. 16:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Kandidati pokreta Hrvatski rast (HRAST) za III. Izbornu jedinicu predstavili su glavne ideološke odrednice svog programa. HRAST se tako, između ostalog, zalaže za zabranu rada nedjeljom i obiteljske vrijednosti, a protiv su istospolnih brakova i abortusa.

Članovi HRAST-a ističu da je obiteljska politika ključna za sve druge politike jer izgradnja i rast cjelokupnog društva ovise o čovjeku i vrijednostima koje on nosi u sebi, a te vrijednosti primarno proizlaze iz obitelji i obiteljskog odgoja.

Ističu i da je dosadašnja politika obiteljsku politiku svrstavala u socijalnu, odnosno na ulaganje u obitelj se gledalo kao na socijalni trošak.

Za razliku od toga, Hrast obiteljsku politiku smatra razvojnom jer je ona potrebna za razvoj zdravog i prosperitetnog društva.

Zalažu se zato za usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života, suradnički odgoj roditelja i škole, za brak između jedne žene i jednog muškarca, smanjenje cenzusa za dječji doplatak te zabranu abortusa.

- Što se tiče istospolnih brakova to za nas nije ideološko nego praktično pitanje. Studije naime pokazuju da je brak objektivna vrijednost u društvu, odnosno da se u braku rađa više djece te da ta djeca pokazuju bolje rezultate u školama – ističe nositelj liste HRAST-a u III. Izbornoj jedinici Ladislav Ilčić.

Što se pak tiče zabrane abortusa, Iličič ističe da njegov pokret na to ne želi gledati kao zabranu nego afirmativno, kao borbu za život.

- Smatramo da se pitanje abortusa može riješiti kroz savjetovanja te kroz bolji zakon o posvajanju – poručio je Ilčić.

Što se tiče njihovog gospodarskog programa, članovi HRAST-a ističu da u svom odnosu prema radu naglašavaju važnost pravedne plaće i poštivanja dostojanstva svakog radnika jer samo zadovoljan i zbrinut radnik može uspješno doprinositi razvoju, kako svoje tvrtke tako i hrvatskog gospodarstva.

U tom kontekstu HRAST se zalaže za smanjenje prekomjernog prekovremenog rada kroz poticaje za novozapošljavanje, dodatnu zaštitu i beneficije za žene, majke i teže zapošljive osobe te da se nedjelja proglasi neradnim danom.

- Statistički pokazatelji dokazuju da ljudi koji rade nedjeljom više koriste bolovanja, a više studija dokazalo je da je produktivnost rada veća ako su radnici motivirani, a to se može postići samo na način da imaju dobro usklađen profesionalni i obiteljski život. U tom kontekstu smo i za zabranu rada nedjeljom - ističe Ilčić.

Komentari