Humanitarna aukcija fotografija za pomoć Općini Cestica stradaloj od poplava

Objavljeno: 29.11.2012. 19:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Varazdinska-zupanija.hr

Foto klub Sloboda i Varaždinska županija organiziraju humanitarnu aukciju fotografija na kojoj će sav prihod od prodaje bit namijenjen Općini Cestica za pomoć pri otklanjanju šteta koje su uzrokovale nedavne poplave.

Aukcija će se održati u utorak, 4. prosinca u 18 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače.

Ukupno će se prodavati dvadeset fotografija vrsnih varaždinskih fotoreportera koji su za ovu priliku donirali svoje radove;  Andreja Švogera, Darka Gorenaka, Kreše Đurića, Marka Jurinca, Siniše Sovića i Željka Hajdinjaka, a sva prikupljena sredstva uplatit će se izravno na poseban račun za pomoć poplavljenima na cestičkom području.

Početna cijena svih fotografija dimenzija 70x50 cm bit će 700 kuna.

Inače, zbog poplave uzrokovane probijanjem nasipa i izlijevanjem rijeke Drave, 6. studenog 2012. godine proglašena je elementarna nepogoda za područje općine Cestica, naselja Lovrečan Otok, Brezje Otok, Otok Virje, Vratno Otok i Virje Križovljansko, a prva procjena šteta od poplave iznosi 27.5 milijuna kuna.

Poplava je oštetila gospodarske zgrade, kućanske aparate, sustave grijanja, nerazvrstane ceste, građevinsko zemljište te poljoprivredne usjeve. Poplavljeno je devedesetak kuća, a u potpunosti su uništene dvije kuće za stanovanje, dok je dvjestotinjak ljudi moralo napustiti svoje domove zbog poplave.

Pojedinim obiteljima, posebno u prekodravskim naseljima, uništen je kompletan namještaj, podovi i pojedini kućanski aparati, instalacije i uređaji te ostale vrijednosti.

Tijekom probijanja nasipa i izlijevanja rijeke Drave na području općine Cestica izmjeren je protok vodenog vala od čak 3.300 metara kubnih u sekundi, koji su stručnjaci Hrvatskih voda nazvali "tisućljetnom vodom", odnosno, razinom koju rijeka Drava dostiže jednom u tisuću godina.

Komentari