Husari u subotu izvode program "Prepad baruničine kočije"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 05.09.2013. 14:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

U okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije, Husarska garda Varaždinske županije sa svojim gostima, Rudarskom četom Ivanec i Građanskom gardom Varaždin postrojit će se u subotu, 7. rujna u 11 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) u Varaždinu gdje će zapovjednik Husarske garde Kemal Salihović predati prijavak dužnosnicima Varaždinske županije.

Nakon predaje prijavka, povijesne postrojbe će se u prigodnoj povorci zaputiti prema Starom gradu gdje će podno bedema popularni husari - konjanici izvesti program pod nazivom "Prepad baruničine kočije" s početkom u 11:30 sati.

Riječ je o jedinstvenom prikazu iznimno atraktivnom za gledateljstvo tijekom kojeg će husari prikazati svoje jahačke vještine te, vjerujemo, oduševiti posjetitelje, a naročito one najmlađe.

Prigodni program već će tradicionalno komentirati najstariji živući husar Josip  Črep.

Inače, i ove će godine naši husari biti na raspolaganju građanstvu za  jahanje i vožnju kočijama pa ne propustite ovu jedinstvenu priliku da uživate u nesvakidaąnjim vještinama ove legendarne postrojbe.

Varaždinska županija je početkom 2006. godine obnovila Husarsku gardu, legendarnu postrojbu ratnika-konjanika koji potječu joč iz 15. stoljeća. Pojavljuju se u vrijeme ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina, koji je u drugoj polovici 15. stoljeća donio odluku da veliki feudi za vojsku daju svakog dvadesetog čovjeka (mađ. husz-dvadeset), po čemu su i dobili ime.

Bili su izvježbani elitni borci za posebne zadatke s vrhunskim poznavanjem konjaničkih vještina i bogatim svečano uređenim odorama. Varaždinska husarska pukovnija bila je jedna od tri aktivne na području hrvatskih zemalja u 18. stoljeću, a koliko su bili uvježbani dovoljno govori podatak da je čak i veliki Napoelon po uzoru na hrabre hrvatske ratnike uveo husare u svoju vojsku.

Današnja husarska garda broji 30 članova te 12 aktivnih jahača.

Komentari