I lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić ipak ide u Hrvatski sabor?

Objavljeno: 28.02.2012. 13:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: lepoglava.net

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS) ipak će u sljedeće četiri godine obnašati dužnost saborskog zastupnika. Prema neslužbenim informacijama, Škvarić bi u Saboru trebao zamijeniti zastupnika Anđelka Topolovca koji bi trebao biti imenovan u Upravu Narodnih novina.

Na parlamentarnim izborima početkom prosinca Škvarić je bio 11. na izbornoj listi „kukuriku koalicije“ za III. izbornu jedinicu, a ta je lista osvojila 10 mandata pa je lepoglavski gradonačelnik tako bio „prvi ispod crte“ za osvajanje mjesta u Hrvatskom saboru.

Još uoči izbora, nakon što se varaždinski gradonačelnik Goran Habuš zbog dobro poznatog slučaja vožnje u alkoholiziranom stanju pod pritiskom javnosti povukao s liste za Sabor, mnogi se očekivali da će njegovo 9. mjesto na izbornoj listi preuzeti upravo Škvarić.

To se međutim nije dogodilo jer je Habuševo mjesto preuzela njegova zamjenica Natalija Martinčević koja je tako posve neočekivano osvojila politički „jack pot“ i uspjela si osigurati fotelju u najvišem hrvatskom zakonodavnom tijelu.

Škvarić je još jednom „preskočen“ i nakon izbora kada je predsjednik HNS-a Radimir Čačić, nakon imenovanja u Vladu, odlučio svoje mjesto u Saboru prepustiti preloškom gradonačelniku Dragutinu Glavini.

No „kockice“ su se u proteklih desetak dana ipak posložile u korist lepoglavskog gradonačelnika. Nakon najave da će načelnik općine Radoboj u Krapinsko-zagorskoj županiji Anđelko Topolovec preuzeti mjesto u Upravi Narodnih novina, vrh HNS-a je ipak odlučio nagraditi svog dugogodišnjeg vjernog člana Marijana Škvarića mjestom u Saboru.

Škvarić bi tako u Saboru trebao pojačati koloniju zastupnika s područja Varaždinske županije na četiri. U Saboru su naime već Natalija Martinčević (HNS), Mario Habek (SDP) i Milorad Batinić (HNS) koji ujedno obnaša i dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora.

No to je ništa prema broju zastupnika s područja Međimurske županije. Gotovo dvostruko manja županija naime ima čak šest saborskih zastupnika. U Saboru naime sjede Dragica Zgrebec (SDP), Branko Vukšić (HL – SR), Mario Moharić (SDP), Dragutin Lesar (HL – SR), Dragutin Glavina (HNS) i Sunčana Glavak (HDZ).

Komentari