I Varaždin u projektu "Socijalna kognicija kod branitelja"

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 26.03.2014. 11:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi nakon Zagreba i Vinkovca nastavlja u Varaždinu provoditi istraživanje pod  nazivom "Socijalna kognicija kod branitelja". Istraživanje će se provesti u petak 4. travnja 2014. godine u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu...

Spomenutim istraživanjem Zbor udruga veterana HGP želi prepoznati snagu braniteljske populacije, kako bi njihove potencijale za suradnju i suosjećanje usmjerili u svrhu poboljšanja kvalitete života samih branitelja, njihovih suboraca i obitelji te lokalne zajednice u kojoj se nalaze.

Istraživanje se provodi kao dio projekta koji financira Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske u sklopu natječaja „Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata“.

Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP), a kao partnerske organizacije sudjeluju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Društveni institut Ivo Pilar i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata.

Sudjelovanje u istraživanju je dobrovoljno, a prikupljanje podataka je potpuno anonimno. Istraživači su obvezni pridržavati se Etičkog kodeksa psihologa.

Istraživanje se sastoji od upitnika osnovnih informacija, ljestvice izloženosti borbi, upitnika emocionalne kompetentnosti, regulacije i kontrole, upitnik o načinu suočavanja sa stresom i testa kognitivnih sposobnosti.

Istraživanje će se provesti u petak 4. travnja 2014. godine u vremenu od 16 do 16,45 i 16,50 do 17,35 sati po grupama u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu (bivši MEC).

- Osobe koje slabije vide čitati neka obavezno ponesu naočale jer su nam dosadašnja iskustva pokazala da osobe to često zaborave pa nam se javlja problem prilikom istraživanja. Istraživanje se provodi isključivo na braniteljskoj populaciji – naglašavaju iz  Zbora udruga veterana HGP.

Inače, do sada je istraživanje provedeno u Zagrebu i Vinkovcima, a slijede Varaždin i Split.

- Riječ je značajnom projektu za udruge gardijskih brigada, stoga molimo branitelje pripadnike gardijskih postrojbi da se odazovu u što većem broju – ističe Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“.

Kontakt za prijavu: Robert Puja, mobitel 095/906-48-24                     

Komentari