Inspekcija odobrila zbrinjavanje otpada u Brezju sljedećih 30 dana

Objavljeno: 12.06.2012. 12:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak poslijepodne u Grad Varaždin stiglo je rješenje inspektorata zaštite okoliša kojom prolongiraju svoje rješenje o zabrani zbrinjavanja otpada u Brezju na rok od 30 dana. Varkomovci su tako poslijepodne odmah krenuli skupljati i odvoziti otpad iz kanti.

>> Gradu omogućeno raspisivanje koncesije za zbrinjavanje otpada

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš izvjestio nas je što se sve događalo u ponedjeljak i kako je Varkomu ipak omogućeno da skupi otpad iz kanti i odveze ga na privremeni deponij u Brezje. Prezentirao nam je i hodogram rješavanja problematike zbrinjavanja otpada.

- Prvo i najvažnije, u Grad je jučer iz inspektorata zaštite okoliša, sukladno dogovoru koji je postignut sa ministarstvom zaštite okoliša, stiglo rješenje o odgodi izvršenja rješenja više inspektorice zaštite okoliša o zabrani zbrinjavanja otpada u Brezju na rok od 30 dana. To znači da i u sljedećih mjesec dana Varkom smije skupljati otpad i odvoziti ga te balirati u Brezju - naglasio je gradonačelnik.

Odlukom Gradskog vijeća u utorak Gradu je istovremeno omogućeno da raspiše javni natječaj za koncesionara zbrinjavanja tekućeg otpada.

- Naš zadatak je sada, u skladu sa zakonom i propisima, raspisati koncesiju i formirati povjerenstvo koje će odabrati najboljeg izvođača. Naglašavam da tražimo samo koncesionara za zbrinjavanje otpada, a skupljanje i odvoz smeća i dalje će obavljati Varkom - rekao nam je gradonačelnik.

Nije nam znao reći koliko će trajati odabir najboljeg koncesionara jer to ovisi i o eventualnim žalbama, ali je naglasio da će sve to vrlo vjerovatno trajati više od mjesec dana.

- S Varkomom smo zato dogovorili da u sljedećih mjesec dana pronađemo i pripremimo novu alternativnu lokaciju za odlaganje otpada bez obzira na to tko će biti odabran natječajem. Time želimo u budućnosti spriječiti da nam se događaju ovakve situacije u kojoj smo sada. To ne znači da ćemo tu lokaciju i koristiti. To će nam biti svojevrsni „plan b“ – naglasio je Habuš.

Istovremeno, ministarstvo zaštite okoliša i prirode prikuplja ponude za poslovne subjekte koji su zainteresirani za zbrinjavanje baliranog otpada deponiranog u Brezju.

- Rok za ponuđače je do četvrtka i tada će ministarstvo odabrati najboljeg ponuđača, a Grad je obvezan prihvatiti njihovu odluku. Dogovoreno je i da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati zbrinjavanje svih bala u Brezju sa 40 posto iznosa. Važno je naglasiti i da ministarstvo traži izvođača radova koji će sve bale zbrinuti u roku od najviše godinu dana - naglasio je Habuš.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je inače na svojim internet stranicama potvrdilo dogovor sa Gradom Varaždinom oko zbrinjavanja varaždinskog otpada i pokretanje prikupljanja ponuda za izvršenje uklanjanja baliranog otpada s odlagalište Brezje.

Ističu da je sastanak bio planiran u ministarstvu zaštite okoliša i prirode ali da je zbog novih okolnosti održan u ministarstvu gospodarstva s obzirom da „nadilazi samo pitanje rješavanja problematike komunalnog otpada  već uključuje i pitanje javne nabave koja je u nadležnosti Ministarstva gospodarstva“.

Komentari