Integrirani javni prijevoz za bolju kvalitetu putovanja

Objavljeno: 22.02.2011. 14:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: ilustracija

U 2012. godini bi se uskladili vozni redovi na nekoliko mjesta, a već su određena moguća mjesta integracije. Usklađivanjem voznih redova već ćemo u prvoj fazi projekta postići bolji javni prijevoz i veću mobilnost stanovništva jer trenutno 49 posto ispitanika ide na posao i s posla automobilom, dok u zapadnim zemljama taj broj ne prelazi 15 posto.

Istaknuto je to danas u Županijskoj palači gdje je održano javno predstavljanje projekta „Uvođenje sustava integriranog javnog prijevoza putnika na području Varaždinske i Međimurske županije“.

Zamjenik župana Milan Pavleković u uvodnom je dijelu istaknuo kako se integrirani sustavi s velikim uspjehom primjenjuju u svim razvijenim europskim zemljama, a uvođenje takvog sustava javnog prijevoza pridonosi povećanju efikasnosti i kvaliteti putovanja.

- Mi želimo osigurati jednostavan, jeftin, siguran i ekološki prihvatljiv prijevoz te omogućiti što veću mobilnost uz što manje troškove našim građanima. U takvom sustavu uspješno su integrirani željeznički i autobusni promet i svi drugi oblici javnoga lokalnoga prijevoza na način da putnik bez dodatnih troškova, mijenja vrstu prometala s objedinjenom voznom kartom - pojasnio je zamjenik.

Zamjenik župana Matija Posavec istaknuo je kako ove dvije županije prve provode ovakav projekt te kako očekuje velike uštede, što financijske što vremenske jer su to pokazali i svi primjeri europskih zemalja.

Glavni koordinator Saveza za željeznicu Slavko Štefičar istaknuo je kako je cilj projekta utvrđivanje potencijalnih mjesta za pokretanje integriranog javnog prijevoza putnika gdje bi putnici s jedinstvenom kartom mogli koristiti prijevoz vlakom i autobusom.

- Kao dva primjera već moguće integracije koja zadovoljavaju sve uvjete su Turčin i Kotoriba. Puno stvari možemo već sad odraditi, ali za neke će trebati zakonske izmjene, a mi ćemo na stručnom skupu 10. ožujka u Zagrebu inicirati izmjenu određenih zakonskih odredbi - istaknuo je Štefičar dodavši kako je najvažnije precizno utvrđivati prometnu potražnju jer je to „temelj svakog kvalitetnog prometnog sustava.

Inače, zbog rastućih potreba stanovništva i gospodarstva za kvalitetnijim javnim prijevozom na području sjeverne Hrvatske, sredinom 2010. godine Varaždinska županija, Međimurska županija i Savez za željeznicu pokrenule su zajedno projekt „Uvođenje sustava integriranog javnog prijevoza putnika na području Varaždinske i Međimurske županije“.

Cilj Projekta je postepeno uvođenje učinkovitog i ekološki prihvatljivog prijevoza putnika u javnom prometu na području Varaždinske i Međimurske županije, kombinacijom cestovnog i željezničkog prijevoza.

Komentari