i drugi imaju trgovačke centre...

FOTO: TERASE KAFIĆA KAO PRIVID SADRŽAJA Pronašli smo čak 28 praznih prostora u gradskoj jezgri...

Objavljeno: 09.05.2018. 20:42

Zadnja izmjena: 10.05.2018. 20:42

Foto: Luka Šalamun

Ispražnjeni izlozi i gradski prostori u našoj gradskoj jezgri, čiji se broj iz dana u dan povećava, stvaraju mučnu, gotovo nadrealnu, metafizičku sliku jezivog mira i sjena što osobito dolazi do izražaja u danima u godini kada nema terasa, tako da trenutno jedino brojne terase stvaraju privid života i sadržajnosti u gradu...Od obrta ni 'O', kao niti malih dučančića koji bi nudili svoje ponude. Donosimo vam fotografije praznih prostora u gradskoj jezgri. 

Situacija bi bila još tragičnija kada bismo obuhvatili sve prazne prostore i objekte u gradu, a ne samo ove u centru grada, no od nekud se mora početi, pa ćemo krenuti upravo od gradske jezgre, koja bi trebala biti srce grada i koncentrat života, sadržaja i ponude. Privid živosti gradskog života stvaraju jedino brojne terase kafića, djelatnosti koja očito jedino 'buja' u gradu. 

I drugi imaju trgovačke centre...

Nekadašnjem gradu obrtnika koji su propali tijekom krize i malih dučančića u koje bi svi svraćali, danas nema ni traga, a tko zna hoće li ikada i biti. Argument koji je najčešće plasiran u ovakvim situacijama je postojanje trgovačkih centara koji su konkurencija i koji nude niže cijene, što odvlači ljude iz grada i što je točno, ali vjerojatno nije glavni problem. Naime, postoje i drugi europski gradići koji imaju trgovačke centre izvan gradskog središta, no usprkos tome jezgra grada je živa s bogatom turističkom ponudom. Kao primjer ističemo Salzburg, ali ima i drugih. Naravno, ima i onih koji također 'zjape' prazni, no ne trebaju nam takvi biti uzor. 

Problem je i veći kada tome pribrojimo sve veće iseljavanje mladih i najniže plaće u državi. Potaknuti žalosnim prizorima napuštenih i ispražnjenih gradskih prostora koji su nekada davali pravi šarm, život i sadržajnost gradu, prošetali smo centrom i zabilježili te prazne prostore koje vam donosimo u fotogaleriji. 

 

 

Komentari