Ivančani prepoznali važnost recikliranja - sve manje komunalnog otpada

Odvoz papira u Ivancu

Objavljeno: 10.09.2014. 11:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

U rekonstrukciju javne rasvjete na području Grada Ivanca krenulo se još 2009. godine i to zamjenom živih žarulja s natrijevima.

Na cijelom administrativnom području grada Ivanca, u svim naseljima u 30 mjesnih odbora, montirana je štedna javna rasvjeta.

- 1997. godine na našem je području bilo oko 900 rasvjetnih mjesta, a danas ih je 3 300. Sve je to financirano iz Fonda za energetsku učinkovitost, sredstvima Ministarstva gospodarstva i iz proračuna Ivanca. Već smo 2012. krenuli s izradom katastra javne rasvjete tako da možemo kvalitetno pratiti što se dešava. Ljetos je sustavom štednih svjetiljki pokriveno i područje gradskog naselja Ivanec, gdje je montirano je 500 štednih svjetiljki. Nakon toga je Ivanec uključen u polunoćni režim rasvjete, pri čemu se nakon 23 sata snaga kojom žarulje svijetle automatski smanjuje za 40 posto i takav režim na snazi ostaje do 4 sata iza ponoći. Kad smo 2009. krenuli u ovaj projekt potrošnja je bila 1,5 milijuna kWh, a ovom je regulacijom to danas svedeno na 1 milijun kWh. Također, tada smo iz proračuna trošili oko milijun kuna na rasvjetu, a danas je to oko 700 000 kuna - kazao je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, na konferenciji za medije 9. rujna u centru Ivanca.

Vrijednost ukupne dosadašnje investicije u energetsku učinkovitost je 2,8 milijuna kuna.

Batinić se osvrnuo i na odvojeno prikupljanje otpada koje se u Ivancu provodi od 2008. putem vreća za razvrstavanje otpada te se to neće mijenjati ni nakon što je na snagu stupio Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Naime, ovim zakonom odvajanje otpada je obaveza svih građana, a lokalne jedinice, pa tako i Ivanec, pripremaju metode kažnjavanja onih koji to neće činiti.

- Naši građani su stekli kulturu selektiranja otpada i brojke o prikupljanju komunalnog otpada te selektiranog to pokazuju. Imamo veliki pad količine krupnog i komunalnog otpada. Još 2009. napravili smo reciklažno dvorište na području komunalne tvrtke Ivkom - objasnio je Batinić.

Tako je 2009. prikupljeno 15 tona papira, a lani 44 tone. Isto tako, 2009. prikupljeno je 8 tona PET ambalaže, a lani 11 tona.

Gradonačelnik je rekao da je privatna tvrtka postavila i nekoliko kontejnera za tekstil.

Komentari