Iz Lepoglave se bolje vide zvijezde: Novim teleskopom na korak do Mjeseca

Objavljeno: 31.05.2012. 09:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Astronomsko društvo Lepoglava održalo je zanimljivo predavanje na temu „Planeti Sunčevog sustava“. Zainteresiranim je građanima o planetima govorio Marko Rožmarić. Marko je tako prošao kroz svih 8 planeta u našem sustavu, usporedio ih sa Zemljom, naveo njihove prirodne satelite, rekao njihove važnije karakteristike te dao pregled kako se pojedini planeti vide teleskopom. Spomenuti su i transneptunski objekti od kojih je najpoznatiji nekadašnji planet Pluton.

Nakon predavanja održana je kratka prezentacija astronomske opreme koju je AD Lepoglava uz pomoć grada Lepoglave nabavilo radi lakšeg provođenja svojih aktivnosti. Ona se sastoji od teleskopa, okulara, filtera…
 
Glavni instrument, teleskop, je Sky-Watcher Dobson otvora objektiva 200 mm i žarišne dužine 1200 mm. Njegove prednosti su lako rukovanje te velika svjetlosna moć budući da sakuplja 815x više svjetla od ljudskog oka.
 
Pomoću okulara dobivaju se različita povećanja tako da najmanje povećanje iznosi 28x dok je najveće i sama granica teleskopa 400x. Od filtera tu su filtar za promatranje Sunca, filtar za Mjesec, filteri u boji za planete te UHC filter koji se koristi kod svjetlosno onečišćenog neba.
 
Nakon prezentacije održano je promatranje neba s prije spomenutom opremom. Promatranje je održano na košarkaškom igralištu iza Doma kulture. Iako vremenske prilike nisu pogodovale astronomima, uspjeli su kroz oblake nanišaniti par objekata. Najzanimljiviji su bili Saturn i Mjesec. Na Saturnu su okupljeni mogli vidjeti njegov predivan prsten dok je Mjesec bio prepun kratera i planina.

Lepoglavski su astronomi najavili da će se oprema, a s njom i nebeski objekti moći vidjeti na na skorašnjoj manifestaciji „Lepoglavski dani“.

Komentari