Izložba lepoglavskih čipki poklonjenih Uredu hrvatskog predsjednika

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.01.2014. 08:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavsko čipkarstvo dobilo je još jedno vrijedno priznanje, ovog puta ono je stiglo od strane akademske zajednice.

Naime, slaveći 24. siječnja, Dan fakulteta, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu priredio je izložbu "Čipka kao ukras, dar i nadahnuće" na kojoj su predstavljeni vrijedni primjerci lepoglavske čipke iz fundusa Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Riječ je čipkama koje su Uredu darovane još od vremena Josipa Broza Tita pa sve do današnjih dana, kada u Uredu boravi hrvatski predsjednik Ivo Josipović, pokrovitelj izložbe otvorene u Galeriji TTF-a.

Budući da zbog spriječenosti predsjednik Josipović nije bio u prilici otvoriti navedenu izložbu, učinila je to njegova osobna izaslanica Ankica Marinović, koja je, kao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, istaknula ljepotu, značaj i vrijednost izloženih čipki ne samo za krajeve iz kojih dolaze već i za hrvatsku kulturu i baštinu općenito.

Na poziv Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, proslavi Dana fakulteta nazočili su zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač te predstavnici Ekomuzeja Lepoglava predvođeni njegovim predsjednikom Dejanom Bjelivukom, koji je najavio nastavak suradnje Ekomuzeja i Fakulteta. Ta će suradnja biti vidljiva već za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi.

-  Sve lepoglavske čipke izložene na ovoj izložbi bit će fotografirane te popisane. To će nam pomoći u njihovoj restauraciji, odnosno ponovnoj izradi s ciljem popunjavanju naše arhive – rekao je Dejan Bjelivuk, koji je zajedno sa zamjenikom direktora čipkarskog festivala, Mirkom Varovićem, i lepoglavskim čipkaricama ovu priliku iskoristio da već sada najavi ovogodišnje izdanje čipkarskog festivala.

I dok su se u Galeriji TTF-a, zahvaljujući susretljivosti predsjednika Ive Josipovića, mogle razgledati lepoglavske čipke nastale još u prošlom stoljeću, u brojnim drugim fakultetskim prostorima izloženi su bili studenski radovi inspirirani upravo čipkom.

- Zadnjih se godina puno radilo na promociji lepoglavskog čipkarstva. Korisno je da to više ne moramo raditi sami već nam u tome pomažu Ured predsjednika i struka koja je prepoznala potencijal čipkarstva. Dokazala je to i činjenica da je upravo lepoglavska čipka imala čast biti izložena na otvaranju Galerije TTF-a. Kad struka potvrdi vrijednost nečega, u ovom slučaju lepoglavske čipke, onda je to veliko priznanje – komentirao je sve veću pažnju koja se pridaje lepoglavskoj čipki zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Komentari