Izrečena presuda za Fimi Mediju: Sanaderu 9 godina zatvora, Ratku Mačeku godinu dana uvjetno

Objavljeno: 11.03.2014. 10:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena presuda za aferu Fimi Medija. Svi optuženi u slučaju Fimi-Media proglašeni su krivima...

Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora, a prema nalogu suda, oduzet će mu se imovina. Sanaderu će se ukupno oduzeti imovinska korist od 15 milijuna i 275 tisuća kuna, koja predstavlja imovinsku korist stečenu kaznenim djelima.

Mladen Barišić osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu, dok je Ratku Mačeku određena uvjetna zatvorska kazna od godinu dana, uz uvjet da u četiri godine ne ponovi kazneno djelo.

Branka Pavošević je osuđena na jednu godinu i šest mjeseci, Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzima joj se 2 milijuna 556 tisuća kuna.

Prema presudi, imovina se oduzima i HDZ-u, odnosno izriče se novčana kazna u iznosu 5 milijuna kuna. Oduzima im se i 24 milijuna i 254.000 kuna.

- Sanader je proglašen krivim za povezivanje Barišića, Mačeka, Pavošević, Jurak i Fimi Mediju radi pribavljanja ilegalnih sredstava iz HDZ-a, pa su Ivo Sanader i Mladen Barišić i Ratko Maček istupajući ispred stranke prikupljali financijska sredstva za financiranje HDZ-a, a koristeći Fimi Mediju- stoji u nepravomoćnoj presudi koju je izrekla Ivana Čalić, predsjednica sudskov vijeća.

Proces je trajao dvije godine, a održano je čak 130 sudskih rasprava.

Prema optužnici novac je izvlačen iz javnih poduzeća i državnih institucija preko Fimi Medije te je završio u crnim fondovima i privatnim džepovima. Bivši premijer Sanader negirao je sudjelovanje u tome, dok su Mladen Barišić i Nevenka Jurak priznali da su u dogovoru sa Sanaderom  organizirali da Fimi Medija dobije poslove na namještenim natječajima.


Komentari