Kako živjeti s multiplom sklerozom, bolešću koja ima tisuću lica

Piše: Sonja Brdar

Objavljeno: 29.09.2013. 17:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Nacionalni dan multiple skleroze, ili kako je neki zovu, bolesti s tisuću lica, obilježava se 25. rujna. Tom prigodom posjetili smo Društvo multiple skleroze Varaždinske županije koje je osnovano 6. studenog 2002. godine i saznali čime se spomenuto društvo bavi i na koji način djeluje.

– Društvo je do 2004. djelovalo bez vlastitog prostora. Nalazili smo se tako da smo oboljelima išli u posjete. Sada imamo vlastiti prostor od Grada i smatram da društvo danas funkcionira jako dobro – istaknula je predsjednica društva, Irena Vrdoljak.

Oboljeli se tako sastaju u prostorijama društva koje su otvorene svakodnevno, a financiraju se raznim projektima. Jedan od projekata je i „Osobni asistent“. Njime Društvo zapošljava devet osobnih asistenata na pola radnog vremena koji brinu o svojim korisnicima, oboljelim osobama od MS-a s najtežim stupnjem invaliditeta iz cijele županije. Tim je programom udruga proširila broj korisnika tih usluga te trenutno broji 26 članova Društva iz čitave županije.

- Naša udruga djeluje provođenjem programa i projekata. Osnovna djelatnost je pružanje pomoći i usluga našim članovima te upoznavanje s njihovim pravima – istaknula je I. Vrdoljak.

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava, a simptomi bolesti vrlo su različiti, od slabosti ili trnjenja ruku i nogu, vidnog poremećaja, brzog umaranja do gubitka ravnoteže. Iako postoje terapije kako bi se postojeći simptomi olakšali, lijeka, nažalost, nema. Bolest zahvaća mlađu populaciju između 20. i 40. godine života, a žene obolijevaju dva puta češće nego muškarci. Rad društva je, ističe predsjednica, usmjeren na pomoć oboljelima.

– Moram priznati kako je Društvo moja druga obitelj jer tu ne moram paziti kako razgovaram i nitko me ne žali. Ovdje si ne priznajemo da nam je teško, imamo zdrav i prirodan odnos. Osim toga, izmjenjujemo iskustva i nova saznanja, a to nam puno znači – rekla je Stela Bajsić, članica s najdužim stažem u Društvu.

Osim toga, u Društvu se održavaju i radionice, pa se svatko može i kreativno izraziti, čime se dobiva na samopouzdanju. Uz kreativnu radionicu koja se održava jednom tjedno, u Društvu se dva puta mjesečno održava i psihološka radionica koju vodi psihologinja Ljiljana Husnjak.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 23. rujna.

Komentari