Kaznena prijava podnesena protiv Ivana Hudoletnjaka

Objavljeno: 18.06.2014. 12:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Kako neslužbeno doznajemo, 81-godišnjak protiv kojeg je podnesena kaznena prijava zbog pronevjere gotovo dva milijuna kuna je Ivan Hudoletnjak, vlasnik propale Varaždinke.

Kaznena djela zbog kojih je provedeno istraživanje nad Hudoletnjakom su zlouporaba položaja i ovlasti, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske, te kaznenog djela Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima.

>> 81-godišnjaku kaznena prijava, pronevjerio gotovo 2 milijuna kuna

U medijima je već bilo objavljeno kako je Hudoletnjak do svog bogatstva došao u ratno vrijeme kada se obogatio nabavljajući za MORH u vrijeme embarga pričuvne dijelove za helikoptere i avione preko svoje tvrtke Hemerson. Dijelove je kupovao u Rusiji i skupo ih preprodavao MORH-u koji mu nije sve platio ali mu se odužio omogućivši mu da za male iznose dođe u posjed HTP-a Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, Varaždinke, dvorca Šaulovec i Zagorjepleta, što je sve propalo.

Hudoletnjak je nekad poznatu poljoprivredno prehrambenu tvrtku, 1998. godine preuzeo preko svog poduzeća HTP Matija Gubec. Međutim, ubrzo je zapao u teškoće, računi su bili blokirani, plaće za 300 ljudi kasnile, vinogradi bili zapušteni, farme prazne, a poslovanje se prebacilo na Hudoletnjakovo poduzeće Varaždinka-vino i sokovi bez ijednog zaposlenog.

Dvorac Šaulovec, iz sastava tvrtke, Hudoletnjak je prodao sam sebi. Kako je 2010. Pisao Poslovni dnevnik, dva dana prije stečaja taj je zagorski tajkun sam sa sobom kao direktor Varaždinke sklopio ugovor o zakupu poslovnih objekata za samo 5000 kuna mjesečno.

Podsjetimo, PU varaždinska danas je izvjestila da se sumnja da je 81-godišnjak od siječnja 2008. do ožujka 2009. godine, s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, sklopio s trgovačkim društvom u kojem je odgovorna osoba ugovor o najmu prostora s ulaganjem, prema kojem je trebao navedenom trgovačkom društvu iznajmiti svoju kuću. Sklapanje navedenog ugovora iskoristio je na način što je novcem trgovačkog društva platio radove na izgradnji i uređenju kuće, čime je društvo oštetio za iznos od najmanje oko 371.500 kuna.

Također, kao odgovorna osoba navedenog trgovačkog društva, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju pravnu osobu, u prijavi poreza na dodanu vrijednost za prosinac 2008. godine nije iskazao dužni iznos od oko 1.562,000 kuna PDV-a, za koji je oštetio Republiku Hrvatsku, dok poslovne knjige društva nije vodio na način koji omogućava u svakom trenutku uvid u poslovne događaje trgovačkog društva.

Nadalje, sumnja se da 81-godišnjak kao direktor i odgovorna osoba navedenog trgovačkog društva, nije zatražio otvaranje stečajnog postupka u slučaju nesposobnosti trgovačkog društva za plaćanje. Protiv njega je Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijeta kaznena prijava za gore navedena kaznena djela.

Komentari