Klanjateljica sestra Dobroslava Medven proslavila 100. rođendan

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 15.01.2013. 17:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Klanjateljica Krvi Kristove, sestra Dobroslava Medven, proslavila je 100. obljetnicu rođenja u subotu 12. siječnja u samostanu Marije Suotkupiteljice u Ivanečkom Vrhovcu kod Ivanca u Varaždinskoj biskupiji.

Tom je prigodom misno slavlje u samostanskoj kapeli Gospe Žalosne predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji se prije mise susreo osobno sa s. Dobroslavom te joj uputio srdačnu čestitku.

Sve je nazočne na početku pozdravio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić, koji je istaknuo da su sabrani zbog jednog neobičnog slavlja koje se ne doživljava tako često, a to je 100. obljetnica rođenja sestre Dobroslave.

Uvodeći u misno slavlje biskup Mrzljak podsjetio je da slaviti jubilej crkvenim slavljem znači zahvaliti Bogu te istaknuo da se večeras na poseban način zahvaljuje za život s. Dobroslave.

Predvodeći misu u predvečerje svetkovine Krštenja Gospodinova, biskup je u propovijedi istaknuo kako je pristupanjem krštenju Isus želio uistinu biti s ljudima u svemu jednak te je time posvjedočio važnost krštenja.

Nakon misnog slavlja okupljeni vjernici s radošću i poštovanjem prilazili su s. Dobroslavi čestitajući joj ovaj veliki jubilej i želeći joj dobro zdravlje i mnogo Božjeg blagoslova.

Marija (s. Dobroslava) Medven rođena je 12. siječnja 1913. godine u Medven Dragi u župi Prekrižje kod Jastrebarskog, kao 13. dijete u obitelji Franje i Kate, rođ. Milašinčić.

Krštena je već idućeg dana 13. siječnja u župnoj crkvi u Prekrižju. Kad se odlučila za duhovno zvanje, preporuku pri odlasku u samostan napisao joj je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, rodom iz susjedne župe Krašić. Iako joj je prvotna želja bila postati milosrdnicom, nadbiskup Stepinac, koji ju je i osobno poznavao, preporučio joj je da ode sestrama Predragocjene Krvi u Banja Luku.

U Družbu je ušla s 23 godine života 1. ožujka 1936. godine. Prve redovničke zavjete položila je 2. veljače 1939., a doživotne 15. kolovoza 1945. godine. Nakon polaganja redovničkih zavjeta počela je svoje djelovanje u sveučilišnoj menzi u Zagrebu gdje su sestre klanjateljice radile zajedno sa sestrama milosrdnicama. Na objedu je bilo oko 450 studenata, a preostalom hranom sestre su hranile velik broj siromaha.

Služila je svojoj Zajednici, svećenicima u župama i svim ljudima u različitim potrebnim službama, ponajviše kao kuharica i sakristanka. Djelovala je u Bihaću, Sarajevu, Banja Luci, Bosanskoj Gradiški, Novoj Topoli, Karlovcu, a najdulje, od 1956. do 1974. godine, u župi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Sestra Dobroslava prva je sestra iz Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove s regionalnim sjedištem u Zagrebu koja broji 176 sestara, koja je proslavila ovaj jubilej.

Komentari