Klizište u Hrastovcu ponovno prijeti kućama, odron se ne zaustavlja

galerija-images/hrastovec kliziste

Objavljeno: 15.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Varaždinske Toplice

Velike količine kiša koje su proteklih dana pale na našem području, ponovno su aktivirala klizišta na području grada Varaždinskih Toplica, njih petnaestak, a najgore je ponovno u mjestu Hrastovec.

Veliki odron zemlje, koji je u ožujku ove godine progutao lokalnu cestu u Hrastovcu, ponovno se aktivirao zbog velikih kiša i podzemnih voda te još više ugrozio okolne vikendice.

>>Bednja: Aktiviralo se 15-ak novih klizišta, "otklizala" i cesta u Prebukovju

>>Obilna kiša aktivirala klizišta u općini Gornji Kneginec

Klizište u Hrastovcu obišli su predstavnici Grada, gradonačelnica Goranka Štefanić i njen zamjenik Nedjeljko Mihalić, a na terenu su i Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Zbog obilnih kiša i nabujalih slivnih voda, klizište se ponovno aktiviralo i zemlja se dalje nezaustavljivo odranja. Danas se odronio novi, veliki dio, ostatka nekadašnje ceste. Voda iz zdenca, sada se u obliku slapa slijeva točno u provaliju.  Pukotine i klizanje zemlje vidljivi su i u vinogradu, pedesetak metara iznad, a klizište prijeti i obližnjim klijetima. Uz ovo najveće, aktiviralo se i petnaestak klizišta, u Jalžabetu, Jalševcu, Svibovcu, Vrtlinovcu, Leskovcu, Tuhovcu, sve obilazimo, naša povjerenstva su na terenu i tražit ćemo proglašenje elementarne nepogode klizišta i poplave – istaknula je toplička gradonačelnica Štefanić.

Vlasnici vikendica u Hrastovcu boje se za sigurnost svojih kuća, ali i za vlastitu sigurnost jer je nemoguće procijeniti dokle će se odron širiti.

Zbog činjenice da na navedenoj lokaciji postoje dva izvora vode, a konfiguracija tla je takva, da se oborinske vode slijevaju točno prema klizištu, bojim se da bi postojeće klizište moglo postati klizište ogromnih razmjera. Osim za imovinu, smatram da ovdje postoji bojazan i za ljudske živote jer  laicima nije moguće procijeniti dokle seže zona opasnosti od klizanja zemlje i kada bi se sljedeće klizanje moglo dogoditi – izrazili su svoju zabrinutost vlasnici vikendica u Hrastovcu u neposrednoj blizini klizišta.

{gallery}hrastovec kliziste{/gallery}

Komentari