Uskoro u novim odorama

Koliko pucaju, maruševečkim kuburašima dobro bi došla barutana

Objavljeno: 29.02.2016. 19:29

Foto: Arhiva eVž

U desetoj godini svojega postojanja Kuburaška udruga Maruševec je na Skupštini dobila trećeg predsjednika, Marijan Fatigu dok će novi tajnik biti Drago Hrgarek...

I protekla je godina bila puna različitih aktivnosti o kojima je govorio dosadašnji predsjednik Vladimir Podbojec . Tako su u 2015.godini maruševečki kuburaši zabilježili 25 pucanja  na kojima je utrošeno  75 kilograma baruta  i još desetak nastupa bez pucanja.

Nastupali su od županijskok mjesta Vidovca,Sračinca,Cestice ,Voće i Varaždina do Đakovačkih vezova , Šokačkog  sijela u Županji a tu je i čuvanje svetog groba u župnoj crkvi Sv.Jurja u Maruševcu,pucanje na Uskrs, pucanje kod polaska i kraja povorke “Zelenog Jure” , na otvorenju Dana folklore općine Maruševec.

“Kumovi“ su bili na Smotri kuburaških udruga Krapinsko-zagorske županije u Maloj Erpenji,,zatim u  Loboru na  kuburaškom  turniru „Crnog Tome“ ,obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Zaprešiću kao i  nastupi u Druškovcu na proštenju Svetoga Roka , Radoboju na proslavi Velike Gospe, proštenja Male Gospe u Humu na Sutli i blagdana Svetoga Lenarta u Pregradi.

Kuburaši su posebno ponosni na  događanja gdje su oni organizatori a to je obilježavanje blagdana „Čiselske nedele“ i 4. Sajam v Maruševcu te  4.dramskih susreta u Maruševcu kao i 4.kićenje Božićne jelke uz župnu crkvu Sv.Jurja  čiji program pomažu i djeca i tete dječjeg vrtića „Maja pčelica“ iz Donjeg Ladanja.

Jedan od zadataka je osmišljavanje nove  uniforme i to one koja bi bila temeljena na povijesnim događanjima ovog kraja a čime bi udruga ušla u red povijesnih postrojbi za što postoje preduvjeti.

Ove godine Udruga će obilježiti 10 godina svoga postojanja i 5.godinu obilježavanja blagdana Čiselske nedele i 5.sajma v Maruševcu a za što se pripremaju još neke aktivnosti  a u planu je  i izdavanje prigodne knjige.

Komentari