Kostanjevac: Previdom odgovornih romsko naselje još uvijek bez odgovarajućeg naziva

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 29.11.2013. 13:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, oglasio se vezano uz poznato naselje Roma koje se nalazi u sastavu Općina Petrijanec i Cestica te je još uvijek bez odgovarajućeg naziva.

Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj iz 1992. godine  određena su područja jedinica lokalne samouprave i uprave kao i postupak za promjenu tih područja. Tim zakonom naselju Donje Vratno, koje je u sastavu Općine Vinica,  pripojeno  je naselje Roma, smješteno sjeverno od lokalne ceste Petrijanec – Strmec  te ceste prema Ormožu, a udaljeno gotovo 3 km zračne linije.

Takvo  teritorijalno uređenje, osim što nije  imalo veze sa zdravim razumom  obzirom na udaljenost od Donjeg Vratna,  rezultiralo je  i nezadovoljstvom stanovnika spomenutog naselja, koji su do tada pripadali području današnje Općine Petrijanec  gdje su ostvarivali sva svoja prava, te je temeljem njihovog prijedloga i peticije  građana pokrenuta inicijativa za izdvajanje tog područja iz sastava Općine Vinica još 1994 godine.

Nakon provedenog  zakonom propisanog  postupka,  uz prethodnu suglasnost Vlade RH, Zakonom  o Izmjenama i dopunama Zakona o područjima  općina, gradova i županija iz 1996. godine, spomenuto je područje ponovo pripojeno području Općine Petrijanec.

Potrebno je posebno naglasiti kako se Općina Vinica  podupirajući inicijativu Roma  i pokretanjem   postupka  izdvajanja tog dijela naselja svjesno odrekla i prihoda od hidro rente , a koji su automatizmom pripali Općini Petrijanec. Međutim, problemi su se pojavili neposredno prije Popisa stanovništva 2011. godine,  kada su se u dogovoru  Područnog ureda za katastar  u Varaždinu i PU Varaždinske  žiteljima u naselju Roma uz kućni broj počele dodjeljivati adrese  "Donje Vratno – dio“.

S obzirom da se spomenuto naselje  opet "na mala vrata“ pokušalo  administrativno pripojiti Općini Vinica, takva situacija izazvala je  pomutnju kako među  Romima tako i u funkcioniranju određenih javnih službi.

Kako se sve to odvijalo u predizbornom razdoblju, Općina Vinica nije poduzimala konkretne radnje  upravo iz razloga da se ne bi na sve gledalo kroz prizmu predizbornih aktivnosti. No, izbori su prošli, a pitanje naziva naselja Roma,  koji  ne  može biti "Donje Vratno – dio“, i dalje se  ne rješava. A dosad sve okolnosti oko određivanja naziva spomenutom naselju upućuju na činjenicu kako se tu radi o političkom pritisku ili nesposobnosti odgovorne osobe u Područnom uredu za katastar u Varaždinu.  

Kao načelnik i kao odgovorna osoba  koja mora štititi dignitet Općine i svih njezinih žitelja pokrenuti  ću kod nadležnih državnih institucija postupak protiv osobe ili osoba koje su u tome sudjelovale."

Komentari