Kranjčec pozvao zastupnike da se odreknu dvije plaće

Objavljeno: 28.11.2011. 13:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Nositelj liste HSLS-a za III. Izbornu jedinicu Dragutin Kranjčec uputio je javni poziv kandidatima za Hrvatski sabor u III. Izbornoj jedinici da se javno obvežu da će dvije saborske plaće godišnje donirati za stipendiranje nadarenih učenika i studenata s područja III. Izborne jedinice.

Kranjčec je naglasio da on osobno već 11 godina, koliko obnaša dužnost gradonačelnika Varaždinskih Toplica, ne prima naknadu nego je preusmjerava za stipendije nadarenim učenicima.

- Sada kandidati imaju prilike pokazati da stvarno misle ono što govore i obećaju biračima. Plaće saborskih zastupnika su nerealno visoke i na ovaj način budući zastupnici imaju priliku dio tih velikih primanja preusmjeriti u dobrobit društva, za stipendije nadarenim studentima i učenicima - poručio je Kranjčec i pozvao sve kandidate na potpisivanje sporazuma kojim bi se uredilo to pitanje.

Naglasio je da bi se zastupnici ionako trebali odreći dvije plaće godišnje budući da Sabor najmanje dva mjeseca godišnje ne radi.

- Plaće saborskih zastupnika su enormno visoke, pogotovo u odnosu na one koji stvaraju, koji svojim radom izravno doprinose društvu. Saborski zastupnici ne primaju samo visoku plaću, nego i naknade za rad u saborskim odborima i povjerenstvima. Zato u Saboru i imamo one koji na taj način rješavaju svoju egzistenciju, umjesto da dođu u Sabor financijski neovisni i da im je jedini motiv za rad u Saboru dobrobit društva – poručio je Kranjčec.

Naglasio je da bi se novcem prikupljenim od saborskih zastupnika moglo stipendirati 28 nadarenih studenata u razdoblju od 4 godine.

Komentari