Lepoglava dobila priznanje INpuls za projekt "Grad bez papira"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 11.04.2013. 17:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: -

Na svečanoj dodjeli priznanja INpuls-Inovacije i najbolja praksa u lokalnoj samoupravi, održanoj u utorak, 9. travnja u hotelu Westin u Zagrebu, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić primio je priznanje INpuls za istaknutu praksu u kategoriji zaštita okoliša i prostorno uređenje.

Riječ je o projektu „Grad bez papira“ kojim je Lepoglava prva lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je realizirala takav projekt. Dosadašnji tromi sustav serviranja informacija zamijenjen je uvođenjem tablet računala kojim se služe vijećnici Gradskog vijeća na svojim sjednicama.

Više se ne troše resursi na tiskanje i dostavljanje dokumentacije vijećnicima, medijskim kućama i udrugama te je time Lepoglava postala grad „bez papira“.

Nakon uspostavljenog sustava troškovi u prvoj godini smanjeni su za 19 posto, dok u drugoj i svakoj sljedećoj godini čak za 64 posto.

Naglasak ovog projekta jest u brzoj i fleksibilnoj gradskoj upravi koja je ključna za razvoj grada, pogotovo kad se radi o pripremi i implementaciji projekata i programa.

Dodjeli priznanja prisustvovali su predsjednik Gradskog vijeća Zorislav Rodek i voditelj Projektno razvojnog ureda Emil Tkalec.

Program INpuls pokrenula je u studenom 2012. godine Udruga gradova s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi.

Priznanja se dodjeljuju u pet kategorija natjecanja: zaštita okoliša i prostorno uređenje, energetska učinkovitost, predškolski odgoj, poticanje gospodarskog razvoja i suradnja s građanima i civilnim sektorom.

Čak 27 hrvatskih gradova je za dobivanje priznanja predložilo 71 primjer svoje najbolje prakse.

Komentari