U Lepoglavi pronađen zakopan potencijalno opasni otpad

Objavljeno: 04.12.2011. 09:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: ilustracija

Inspekcija zaštite okoliša u suradnji s djelatnicima PU Varaždin otkrila je potajno zakopan, potencijalno opasan otpad u krugu trgovačkog društva TMT d.o.o. u Lepoglavi. Iz zemlje je izvađeno 37 metalnih bačvi svaka s 200 litara nepoznatog sadržaja koji je poslan na analizu.

Inspekcija zaštite okoliša Područne jedinice u Varaždinu je 23. studenoga 2011. godine obavila inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu TMT d.o.o. za proizvodnju industrijske opreme i preradu metala, u pogonu TMT-TIO pogon Lepoglava, Varaždinska 11, Lepoglava, zbog nepropisnog odlaganja otpada te osnovane sumnje da je u krugu tvrtke na kat. čes. br. 506 K.O. Lepoglava, zakopan opasni otpad - stoji u priopčenju objavljenom na službenim stranicama MZOPU

Temeljem naloga inspekcije zaštite okoliša, 29. i 30. studenoga 2011. godine je provedeno iskapanje zatečenog opasnog otpada.

Nastavljeno je i daljnje probno iskapanje zbog sumnje da bi na lokaciji tvrtke mogle biti zakopane bačve s opasnim otpadom.

Radi otkrivanja zakopanog otpada, službenici Policijske uprave Varaždinske su u krugu tvrtke TMT-TIO Lepoglava izvršili pretraživanje pomoću uređaja za otkrivanja metala i locirali moguća mjesta odlaganja otpada.

Iskapanjem tih mjesta pronađeno je 37 melalnih bačvi zapremine 200 l s nepoznatim sadržajem za koji se sumnja da se radi o opasnom otpadu - otpadne boje, lakovi i katran.

Tijekom nadzora ukupno je iskopano i na lokaciji tvrtke privremeno uskladišteno 37 metalnih bačvi s nepoznatim sadržajem, 40 m3 kontaminiranoga tla, 20 m3 otpadne željezne prašine te 40 m3 metalnog otpada.

Radi utvrđivanja sastava, ovlašteni laboratorij je obavio uzorkovanje otpada za analizu u svrhu termičke obrade otpada.

Nakon dobivanja rezultata analize, otpad će biti zbrinut putem ovlaštenih osoba. Postupanje inspekcije zaštite okoliša se nastavlja.


Izvor: mzopu.hr

Komentari