Lepoglava želi biti "zelena": Gradski službenici vozit će električne bicikle

Objavljeno: 05.03.2015. 09:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

U skladu sa svojim strateškim opredjeljenjem da Lepoglava bude zeleni grad, Grad Lepoglava nastavlja koristiti čiste i obnovljive izvore energije.

Najnovijim projektom "Zeleni javni servis u  Lepoglavi", koji je dobio potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Lepoglava u uporabu uvodi bicikle na električni pogon koje će za obavljanje djela gradskih poslova koristiti gradski službenici.

- Uvođenjem električnih bicikala ostvarit ćemo uštede i smanjiti zagađenje okoliša. Zahvaljujući električnim biciklima više se za obavljanje poslova iz djelokruga gradske uprave, posebice onih u radijusu djelovanja električnih bicikala, neće morati svaki puta paliti gradski automobil. Time ćemo službenom automobilu produžiti vijek trajanja te smanjiti troškove održavanja i goriva. Uporabom električnih bicikala smanjit ćemo i ispuštanje CO2 u naš okoliš – pojasnio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da je u Lepoglavi realizirano niz projekata vezanih uz obnovljive izvore energije i povećanje energetske učinkovitosti.

Zahvaljujući potpori Grada Lepoglave i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proveden je 3,3 milijuna kuna vrijedan projekt obnove fasada i zamjene stolarije zahvaljujući kojem je uređen čak 71 objekt u vlasništvu građana Lepoglave.

- Oni su tako samo kod izgradnje fasade i zamjene stolarije uštedjeli 1,3 milijuna kuna. Uz to, uštede će građani ostvarivati i svake godine smanjenjem troškova grijanja. I u zgradi gradske uprave zamijenili smo kotlovnicu. Također uz potporu Grada i Fonda, u dva su domaćinstva ugrađene dizalice topline koje su također ugrađene i u školi u Lepoglavi, a čiju su ugradnju pomogli Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva. Grad Lepoglava je OŠ Ante Starčevića, nakon što je sredstvima iz programa EIB II i potporu Varaždinske županije i Grada Lepoglave obnovljena fasada, zamijenjena stolarija i sanirano krovište na školskoj zgradi, poklonio solarnu energanu, pa škola proizvodi struju i prodaje je HEP-u. Tu je oko dva milijuna kuna vrijedan projekt zamjene oko tisuću lampi javne rasvjete novim energetski učinkovitima, koji također provodimo uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naša nastojanja da budemo zeleni grad prepoznali su i privatni investitori. Tako je u našoj poduzetničkoj zoni izgrađena solarna energana vrijedna oko 10 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Nabavku električnih bicikala, odnosno uvođenje čistijeg transporta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Lepoglavi sufinancirat će sa 60 posto opravdanih troškova, odnosno najviše s 15 tisuća kuna u slučaju ako vrijednost investicije dosegne 25 tisuća kuna.

Komentari