Lepoglavska osnovna škola je energetski učinkovita

Objavljeno: 28.09.2012. 14:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Energetska učinkovitost obrazovnih ustanova tema je o kojoj se u zadnje vrijeme puno priča. No Osnovna škola Ante Starčevića u Lepoglavi nedavnom rekonstrukcijom i adaptacijom te solarnim panelima na krovištu već zadovoljava visokim kriterijima energetske učinkovitosti, piše lepoglava.net

Nakon zamjene azbestnog krovišta, oronule fasade i dotrajale stolarije, energetska učinkovitost Osnovne škole Ante Starčevića povećana je postavnjanjem 100 četvornih metara solarnih panela ukupne snage deset kilovata na krovištu.

Time će škola uštedjeti i do 35 tisuća kuna na godišnjoj razini.

- Sredstva su dobivena temeljem projekta kandidiranog prema Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Projekt je vrijedan 210 tisuća kuna, od čega je Fond sufinancirao 60 posto, dok je ostatak osiguran iz gradskog proračuna – ističe gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Prvenstveno, to će biti edukacija za učenike jer je postavljen monitor i računalo pa će se vidjeti dnevna potrošnja i utrošak električne energije. Pomoću grupe mladih fizičara će djeca računati vidjeti potrošnju i proizvodnju, odnosno vidjeti koliko je proizvedeno i potrošeno struje u školi - pojasnio je ravnatelj Ratko Tomić.

Cilj je postati prva škola u županiji alii šire koja će, osim što proizvodi, električnu energiju i prodavati. U Lepoglavi se nadaju da će za to do kraja godine dobiti odobrenje resornog ministarstva, Hrvatske elektroprivrede i HERA-e, Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Isto tako, škola se uključila u projekt toplinske pumpe kojim će učenici naučiti kako koristiti energiju iz zemlje.

- Projekt će sa dvadeset posto sufinancirati Varaždinska županija a javit ćemo se na natječaj Ministarstva zaštite okoliša - rekao je Tomić.

Ove je godine Varaždinska županijia izdvojila 122 tisuće kuna za rekonstrukciju vodovodnih instalacija u školi, čime za sada staje uređenje lepoglavske osnovne škole koja je osnovana 1969. godine i sada je po prvi puta obnavljana. Kako je naglasio gradonačelnik Škvarić, zadovoljan je dosad učinjenim na školskoj zgradi u kojoj je on bio jedan od prvih učenika.

Komentari