Lepoglavska škola se raspada, a ministarstvo šuti

Objavljeno: 31.01.2011. 08:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Lepoglava.net

Još 2008. godine Grad Lepoglava je s Ministarstvom regionalnog razvitka potpisao ugovor o financiranju radova na obnovi Osnovne škole Ante Starčevića u Lepoglavi. Na tom objektu ništa se naime nije radilo više od 40 godina i škola je sve više opasna za djecu.

Grad Lepoglava i Ministarstvo dogovorili su da će radove vrijedne 2,1 milijuna kuna financirati putem kredita Europske investicijske banke (EIB) te su potpisali i ugovor kojim to potvrđuju. Škola je pripremila sve dokumente, Grad i Županija osigurali su svoj dio od 440 tisuća kuna, a ministarstvo se odlučilo više ne javljati po tom pitanju!

Lepoglavska škola tako i dalje stoji neobnovljena i sve više prijeti sigurnosti djece. Nedavno su tako s škole počeli padati prozori!

- Nalet vjetra u jednoj učionici iz zida je iščupao cijelo prozorsko krilo! Da ga u padu nije zaustavila cijev centralnog grijanja, srušilo bi se učiteljici i djeci u prvoj klupi ravno na glavu! Kad je učiteljica shvatila što se dogodilo, problijedjela je – ispričao je za lepoglava.net Zvonko Basarić, domar u lepoglavskoj Osnovnoj školi Ante Starčevića.

Nakon toga, sva su prozorska krila u školi vijcima učvršćena za zid. S povišenih su prozora skinute kvake, kako se ne bi dogodilo da se, kod otvaranja, sruše na djecu. Kvake su ostavljene tek na donjim manjim prozorima, tek toliko da se mogu otvoriti i učionice provjetriti. Školsku zgradu, koja nije renovirana od svoga otvaranja 1968. godine, međutim prate i druge nevolje.

- Budući da se na objektu ništa nije radilo 43 godine, nije ni čudo da je stolarija u ovakvom stanju. Osim toga, zgrada je pokrivena salonitnim pločama, koje sadrže kancerogeni azbest, pa je njihovo skidanje imperativ. Na ravnim dijelovima krova ploče neprestano pucaju, pa da učenicima ne bi curilo po glavi, svake godine u krpanje krova ulažemo desetke tisuća kuna – žali se ravnatelj Ratko Tomić koji je razočaran i tužan odnosom Ministarstva prema lepoglavskoj školi.

- Naša škola prva je u Hrvatskoj još 2007. pripremila svu dokumentaciju za EIB. Da bi sve pripremili na vrijeme, ljudi su žrtvovali svoje godišnje odmore. Budući da ministarstvo nije provelo natječaj za odabir izvođača, u međuvremenu nam je istekla građevinska dozvola, pa smo je opet morali produljiti. Sadašnja dozvola vrijedi nam do lipnja, pa ako dotad ne počnu radovi, hoćemo li po drugi put morati trošiti novac da je ponovno produljimo? Taj novac radije bismo utrošili na stručno usavršavanje naših učitelja – negoduje profesor Tomić.

Takvim odnosom prema školi ogorčeni su i građani, koji smatraju da je Lepoglava diskriminirana zbog svoje političke (ne)podobnosti. Iz gradskih službi poručuju da im je, nakon tri godine, „puna kapa“ čekanja.


lepoglava.net



Komentari