Lovci: Krivolov raste, ubija se malokalibarkama s prigušivačima

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 24.03.2014. 14:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger/TeVž

U petak 21. ožujka u Zelendvoru je organizirano široko savjetovanje Lovačkog saveza Varaždinske županije, na kojem su sudjelovali i pripadnici varaždinske Policijske uprave.

Tema spomenutog savjetovanja bila je zaštita divljači na ovom području, koja je ugrožena poglavito od prometa na razgranatim cestama, krivolovaca, kao i sve težim ekološkim uvjetima u lovištima.

Iznesen je pritom podatak da je u posljednjih pet godina zabilježeno 69 djela protuzakonitog lova – deset više negoli u pet ranijih godina, međutim krivolovci se prijavljuju uglavnom od strane jednih te istih lovozastupnika, dok nedozvoljenog lova ima u svim lovištima.

"Ne bi se štel mešati"

- Nema nikakvog rezultata ako sve ostane na konstataciji kako krivolova i krivolovaca ima. Ili još gore, kada se lovci i lovočuvari skrivaju po staroj praksi nezamjeranja “ne bi se štel mešati”. Lovočuvari imaju svakodnevnu potrebu suradnje s policijom, jer se i na taj način može spriječiti šverc divljačinom, a eventualni krivci sankcionirati – istaknuo je između ostaloga Sanjo Mravlinčić, voditelj odsjeka za obradu kriminaliteta PU varaždinske.

Na savjetovanju je također bilo riječi o pooštravanju uvjeta pod kojim se može nabavljati malokalibarsko oružje, jer statistika govori kako se velik dio krivolova obavlja upravo malokalibarskim oružjem, i to s prigušivačima.

Više o svemu saznajte u narednom broju Tjednika eVaraždin, kojega od petka 28. ožujka možete potražiti na više od 300 prodajnih mjesta u regiji.

Komentari