Lovrin: U hitni postupak uputit ćemo inicijativu da se nastavi "rad za 1600 kuna"

Objavljeno: 03.04.2014. 07:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Svoger

Na Sjednici Predsjedništva HDZ-a, koje je održano u srijedu, 2. travnja, u Varaždinskim Toplicama u Hotelu Minerva, bilo je riječi i o ukidanju popularne mjere zapošljavanja „rad za 1600 kuna“, a odlučeno je da se u saborsku proceduru uputi Inicijativa kojom bi se ta mjera ipak nastavila.

Bivša ministrica pravosuđa, Ana Lovrin, izjavila je nakon sjednice da je Predsjedništvo donijelo zaključak prema kojem će se kroz nekoliko dana krenuti u proceduru izmjena i dopuna Zakona o poticajnom zapošljavanju.

– Predsjedništvo je donijelo zaključak da će Hrvatska demokratska zajednica pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o poticajnom zapošljavanju, u dijelu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, ili popularno zvane mjere „rad za 1600 kuna“ na način da se tim Zakonom i drugim mjerama poticanja omogući jedinicama lokalne i regionalne samouprave, onima koji imaju mogućnost i to žele, da pod istim uvjetima troška financiraju taj program za vrijeme dok država ne pribavi novac koji je ukinula u proračunu u tu svrhu, ili dok ne pribavi taj novac iz proračunskih fondova – izjavila je Lovrin.

Na taj način bi lokalne i regionalne jedinice, koje to mogu i žele, omogućile zapošljavanje dvadeset tisuća mladih ljudi koji na razini države rade i stječu radno iskustvo čime im se otvara put u tržište rada.  Lovrin je poručila kako će za ovu inicijativu tražiti hitan postupak.

– Inicijativu ćemo uputiti u redovnu saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona i drugih mjera aktivnog zapošljavanja koje se odnose na tu mjeru. Mi ćemo u sljedeća dva dana pripremiti izmjene i dopune Zakona, uputit ćemo ih u saborsku proceduru, tražit ćemo hitan postupak. S obzirom na to da Sabor zasjeda još ovaj tjedan, nadamo se da će vladajući i Predsjedništvo Sabora prihvatiti tu inicijativu i uvrstiti ju u dnevni red, jer na kraju krajeva to je samo ponuda lokalnih jedinica da se premosti ono što država nije osigurala u proračunu – istaknula je Ana Lovrin.

Komentari