rješenje za bogatu zbirku

Ludbreg konačno dobiva muzej koji će obuhvatiti i arheološki park?

Objavljeno: 02.02.2018. 16:38

Zadnja izmjena: 02.02.2018. 17:00

Nakon mnogo godina prikupljanja građe konačno se otvara mogućnost za trajno rješenje smještaja etnografske i sakralne građe u budući Muzeja grada Ludbrega koji će obuhvatiti i arheološki park kao turističku atrakciju, no pripremni radovi još uvijek traju, a očekuju se i sredstva iz EU fondova za daljnje opsežnije radove.

Ludbreg već dugo vremena zbog količine građe ima potrebu za muzejom, a Izmjene zakona o muzejskoj djelatnosti omogućile su u malim gradovima do deset tisuća stanovnika da mogu osnovati muzej u sklopu ustanove u ovom slučaju Centra za kulturu i informiranje, što bitno smanjuje trošak u odnosu na osnivanje samostalne ustanove.

- Imajući to u vidu, kao i činjenicu da imamo etnografsku zbirku i zbirku predmeta sakralne umjetnosti, javili smo se na natječaj Ministarstva kulture za investiciju i potporu uređenja prostora za stalni postav budućeg muzeja. Uz tu aktivnost gradonačelnik je učinio i potrebne dogovore s Restauratorskim zavodom RH koji u Ludbregu ima svoj odjel i u dvorcu Batthyany i u čijem se podrumu može smjestiti Muzej. Tako smo krenuli u realizaciju tog projekta, a slijedeći korak je registracija Muzeja grada Ludbrega kao posebne organizacijske jedinice Centra što je već regulirano novim statutom i konačno rješenje stalnog postava kako bismo ga mogli otvoriti javnost. Nadamo se da će to biti moguće ove godine. Pred nama je i veliki posao osmišljavanja postava budućeg muzeja koji će dati uvid u prošlost Ludbrega i njegove okolice – istaknuo je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje Branko Dijanošić.

Bogata etnografska i sakralna zbirka, ali i arheološki park kao turistička ponuda

Inače, prikupljanje etnografske građe započelo je još 1965. godine koja je tijekom godina bila smještena u osnovnoj školi, kasnije u dvorcu Batthyany u neadekvatnom smještaju gdje su doživjeli i nekoliko provalnih krađa, a zbirka postaje sastavni dio Centra za kulturu i informiranje 1989. godine.

Osim etnografske zbirke, postoji i zbirka sakralne umjetnosti smještene u prostorima oko kapelice Sv. Križa. Realizacijom projekta Muzeja grada Ludbrega, uz ostale projekte koji se rade, a tu je prije svega arheološki park, dobit će se nova ponuda koja će omogućiti Ludbregu da se na kartu upiše i kao atraktivna turistička destinacija.

Komentari