Ludbreško sunce krenulo u novi veliki projekt

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 15.04.2014. 08:04

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Ludbreško sunce krenulo je u realizaciju novog projekta. Nakon kuće „Sunčev sjaj“ koja se nalazi u Globočecu i djeluje kao zajednica stanovanja za korisnike starije od 21 godinu, a koji se zbog svog invaliditeta ne mogu zaposliti niti njihove obitelji imaju uvjete da bi ih mogli dobro zbrinuti krenuli su u kupnju nove kuće za stambenu zajednicu.

Takvom vidu zbrinjavanja teži se u razvijenom svijetu, a Ludbreško sunce svojim je primjerom stambene zajednice u Globočecu pokazalo da prednjači u Hrvatskoj. 

- Iz Ministarstva socijalne politike i mladih javljeno nam je kako je u tijeku regionalizacija korisnika iz Centar za rehabilitaciju Stančić. Povod tome su nove odredbe Zakona o socijalnoj skrbi i usklađivanju s normativima koje postavlja Europa, a to znači da korisnici moraju biti smješteni što bliže lokalnoj zajednici. Obzirom da smo mi jedini na području Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije koji provodimo organizirano stanovanje, korisnici iz spomenute ustanove dodijeljeni su nama na smještaj te smo iz tog razloga odlučili se za kupnju kuće – rekla je predsjednica Udruge „Ludbreško sunce“ Ruža Zlatar.

Nova stambena zajednica nalazi se u Frankopanskoj ulici, na broju 25. Kuća ima dva stana s kupaonicama i garsonijeru u potkrovlju. U potpunosti je opremljena tako da dodatna, znatnija ulaganja nisu potrebna.

– Posebno nam je važno što kuća ima lijepu, prostranu terasu i veliko dvorište u kojem je još jedan objekt kojeg ćemo dopuniti primjerenim sadržajem, a ima i veliki povrtnjak. Svi ti sadržaji omogućuju kvalitetni smještaj uz pružanje podrške korisnicima da mogu živjeti što je moguće samostalnije – kazala je Ruža Zlatar.

Program stanovanja u zajednici uz podršku nudi odraslim osobama s intelektualnim teškoćama smještaj u zajednici uz pružanje podrške kako bi te osobe mogle živjeti što moguće samostalnije. Za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama stanovanje u zajednici uz podršku predstavlja alternativu institucionalnom smještaju.

– Ciljevi stambenih zajednica jesu pružanje podrške i poticanje u svakodnevnim aktivnostima i situacijama, prilagođavanje individualnim potrebama korisnika, poticanje razvoja sposobnosti korisnika kroz aktivno uključivanje u život u zajednici. Naši korisnici sudjeluju u raznim kulturnim događanjima, organizirane su im radionice, uključuju se u radne aktivnosti. S druge strane, želimo im stvoriti obiteljski ugođaj - ističe R. Zlatar.

Kao prvi s financijskom podrškom u realizaciji ovoga važnog projekta uključio se Grad Ludbreg. Kuću su jučer obišli gradonačelnik Dubravko Bilić i zamjenica Vera Jadanić.

– Ova je udruga odavno prerasla granice samoga Ludbrega, dokaz je i podatak da su upravo oni primili poziv za smještaj korisnika. Njihov neumoran rad rezultirao je kvalitetom i zadovoljstvom obitelji korisnika koji mogu biti mirni jer znaju da kao dio Udruge imaju punu podršku u svakodnevnim izazovima – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Komentari