Marijan Krobot: Priopćenje HDZ-a je rugalačko i vrijeđajuće

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.02.2013. 15:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Švoger/VT

Reagirajući na priopćenje ludbreškog HDZ-a, javnosti se obratio i gradonačelnik Grada Ludbrega Marijan Krobot.

>>HDZ: SDP-ov gradonačelnik Ludbrega obmanjuje građane - "PIPL MAST TRAST AS"

Priopćenje ludbreškog gradonačelnika prenosimo u cijelosti:

"Obraćam se ovim priopćenjem kao reakciju na priopćenje Iudbreškog HDZ-a (usput rečeno, nije potpisano ni od jedne konkretne osobe). Kako bi drugačije moglo i biti priopćenje koje nosi logo HDZ-a nego rugalačko i vrijedajuće. Kada se predsjednica HDZ-a svojevremeno mučila s engleskim jezikom SDP se u svojim priopćenjima nije izrugivao ničijem „znanju" jer smo cijenili ono što je time rečeno.
Da elegantno poznavanje stranoga jezika, i to najmanje dva, nije garancija  poštenje i dobrih namjera dokazuje upravo i primjer bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojemu se sudi zbog pronevjera i lopovluka. Ali to je na čast i ugled HDZ-a.

HDZ grada Ludbrega i njegov novi predsjednik, zaposlenik Ministarstva poljoprivrede, tvrde da gradonačelnik obmanjuje građane Ludbrega koji tone u sve dublju krizu. Da, građanima Republike Hrvatske je teško, ali ne zato što im je teško zadnjih godinu dana nego zato što je predsjednik HDZ-a i predsjednik vlade koju je HDZ instalirao na Markovom trgu, uz pomoć svojih koalicijskih partnera, opljačkao ovu zemlju i njene građane, što je zadužio ovu zemlju inozemnim kreditima, što je uništio poljoprivrednu i svaku drugu proizvodnju na račun uvoza i naplate pdv-a i carine u državni proračun.
Grad Ludbreg je najuspješniji grad u Varaždinskoj županiji s najmanjom stopom nezaposlenosti, grad koji ima najveći izvozni rast (dosta veći od Križevaca i Đurđevca zajedno), grad kojemu je prethodna vlast ostavila projekte koje je započela, a nije financijski pripremila,  koji unatoč tome funkcionira i brine o  potrebama građanki i građana grada Ludbrega.

Hrvatski sabor ne radi samo u plenarnoj sjednici nego i na odborima gdje se puno bolje vide prave namjere onih koji glasaju na tim sjednicama. Rad u odborima nije javan i ne prenosi ga hrvatska televizija pa ono što se kaže na odborima često se do Sabora i promijeni jer se politikantski kalkulira. Dakle, na sjednici odbora od 23. siječnja 2013. godine zastupnici su raspravljali o prijedlogu izmjene Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, prvo čitanje, i nakon provedene rasprave "Odbor nije utvrdio stajalište o Prijedlogu zakona budući da su glasovi bili podijeljeni".

Za građane Ludbrega, a i naselja Poljanec važno je reći da su na odboru 4 glasa bila za (3 SDP-ova i jedan nezavisni zastupnìk - Damir Mateljan, Željko Mirković, Željko Sabo i Deneš Šoja), a druga 4 bili su suzdržani (Zoran Vinković HDSSB i Dinko Bošnjak HDZ)  protiv (Branko Kutija HDZ i Marijan Škvarić HNS), dakle nisu se složili s predloženom izmjenom zakona (HDZ, HDSSB i HNS). Zašto su u međuvremenu do plenarne sjednice promijenilì mišljenje to nije moje da istražujem, ali samo sam htio upoznati građane sa stanjem stvari na tome odboru, i to sam rekao na sjednici Gradskog vijeća. I na samoj sjednici Sabora zastupnici HDZ-a iznosili su sumnju da se radi o izbornom inženjeringu („neobično da se to radi u izbornoj godini") ili neistine da će građani Poljanca morati mijenjati osobne iskaznice da uopće mogu izaći na izbore, što je demantirao i ministar Arsen Bauk osobno. Radi istinitosti mogu reći da je glasanje u Saboru bilo 111 za potporu  Zakona i 7 suzdržanih.

Dakle, nisam obmanuo građane Ludbrega, a neki moraju naučiti da donošenje odluka ima dug put i da na tome putu postoje zapisnici koji potvrđuju sve što  je netko rekao.

I na kraju ću si uzeti malo slobode da kažem nekoliko riječi o kulturi ophođenja u svakodnevnom životu, a u politici posebno. Vrijeđati i rugati se drugima odlika je netolerantnih i nepristojnih. Rugati se nekome zato što ne zna pjevati, ili ne zna voziti auto,  zamuckuje, ili ne zna razliku izmedu č i ć, dž i đ, ili ne zna engleski izgovarati kao izvorni govornik je ružno i neljudski. Na izrugivanju drugome graditi politički uspjeh još je ružnije i podlije, ali to samo govori o onima koji to čine. Ja se sjećam da su sve kampanje građene na izrugivanju, a bilo ih je ružnih i na moj osobni račun, uvijek završile loše za rugalice. Takvu politiku u Ludbregu zadnjih 20 godina nismo vodili, uvijek smo se međusobno uvažavali i cijenili bez obzira na razlike u poimanju politike. Put kojim je krenuo gradski odbor HDZ-a vodi nas u drugom smjeru, ali to je na čast onih koji tako žele. Nadam se da će građani znati razlikovati civiliziranost od ruganja.

Osim toga, budite uvjereni ja sa svojih  od 70 godina života i bez ikakvih daljnjih političkih ambicija sigurno ne slušam naloge, nego surađujem sa svima, a naravno i sa svojom strankom i predsjednikom Bilićem. Zato sam duboko razočaran kao političar ovakvim napadom na mene, ali ne samo kao političar, nego i kao čovjek. Kao čovjek koji je zajedno s brojnim kolegama i iz HDZ-a, HSS-a, HNS-a i drugih stranaka stvarao i razvija demokraciju i međusobno uvažavanje i poštivanje tuđeg odabira i mišljenja, jako me žalosti činjenica da je ova ekipa koja sada vodi HDZ to jednostavno prebrisala, ali pripisujem to njihovoj političkoj nezrelosti i vjerujem da će ubrzo shvatiti da ovaj put pun vrijeđanja i omalovažavanja. Više od dvadeset godina sam u ludbreškoj politici i svi smo  se, bez obzira na stranačke boje, ponosili time što je u Ludbregu jedna medustranačka snošljivost i tolerancija, i po tome smo bili poznati u županiji. Želja mi je da nakon kraja mog mandata tako ostane i dalje i zato apeliram na mlade kolege iz HDZ-a da poštuju tradiciju i suzdrže se od ovakvih napada, na mene, ili kolege iz drugih stranaka, ili neke u samom HDZ-u.

Na kraju, molim HDZ da se ne ispriča meni kao Marijanu Krobotu iz SDP-a jer znam puno Ijudi u toj stranci koji ne bi potpisali ovakvo priopćenje, nego kao gradonačelniku Grada Ludbrega izabranom voljom građana, kojeg su neutemeljeno napali.

Gradonačelnik Grada Ludbrega, Marijan Krobot"

Komentari