tradicija od 18 godina

Maruševčani obilježili 117. rođendan pjesnika, književnika i prevoditelja Gustava Krkleca

Objavljeno: 24.06.2016. 08:19

Zadnja izmjena: 24.06.2016. 08:25

U Maruševcu je proslavljen još jedan rođendan pjesnika, književnika i prevoditelja, Gustava Krkleca. Udruga prijatelja dvorca Maruševca je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Varaždin i uz potporu Općine Maruševec, obilježila je 117.rođendan dragog sumještana.

Svečanost se kao i ranijih godina započela ispred kuće u kojoj je Krklec živio, polaganjem vijenca na spomen-ploču i prigodnim nastupom KUD-a „Klaruš“. Okupljene mještane i goste je pozdravila predsjednica Udruge, mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica, a obratio se i mr.sc.Ernest Fišer , koji je s maruševčanima od 100-te obljetnice rođenja Krkleca i svakako zaslužan za održavanje ove manifestacije. Druženje je nastavljeno u zgradi Općine Maruševec, gdje je postavljena izložba likovnih radova učenika nižih razreda Osnovne škole Maruševec i Područne škole Jurketinec-Greda.  

A da se u Osnovnoj školi Gustava Krkleca doista vodi briga o njegovanju tradicije i čuvanju djela Gustava Krkleca, pokazali su i mladi recitatori kreativnom interpretacijom stihova kroz riječ i pokret. Pridružili su im se i nešto stariji kolege iz Dramskog studija Srednje škole u Maruševcu koji su uz pratnju gitare, na osebujan način izveli recital Srebrna cesta.

Uslijedilo je predavanje prof.dr.sc. Krešimira Bagića, predstojnika Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu. Njegovo odgovaranje na pitanje „što nam može kazati Martin Lipnjak nakon 60 godina“ oslikalo je Krkleca kako ga malo tko poznaje, kao feljtonistu i često vrlo smjelog književnog kritičara svoje epohe.

Komentari