Maruševec: Zašto se na vrijeme nisu zaštitila prava devetero djece obitelji Martinčević?

Objavljeno: 19.11.2013. 20:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj prešao je preko 350 tisuća. Sve je više siromašnih obitelji, sve je više naših sugrađana koji kopaju po kontejnerima, a ono što si nijedno društvo ne bi smjelo dopustiti jest činjenica da posljedice siromaštva na svojoj koži osjećaju i djeca.

Siromaštvo i neimaština, ali i nemogućnost roditelja da adekvatno zbrinu sebe i svoju djecu, doveli su do izrazito teške situacije u obitelji Martinčević iz Maruševca. Njihovo devetero djece odveli su socijalni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec. Djeca su odvedena temeljem rješenja Općinskog suda u Varaždinu, Stalne službe u Ivancu. Prema tom sudskom rješenju, oduzimanje prava Dubravku i Ankici Martinčević da žive s maloljetnom djecom i odgajaju ih, privremena je mjera, a svojim sudjelovanjem u sudskom postupku koji je u tijeku, roditelji će moći isticati svoje prigovore na prijedlog i mišljenje Centra za socijalnu skrb Ivanec, kao i pružiti sudu dokaze zbog kojih smatraju da im djeca nisu trebala biti oduzeta.

>> “Socijalni radnici nisu bešćutni otimači djece”

Radikalne mjere
Prema literaturi o socijalnoj skrbi, mjera izdvajanja djeteta iz obitelji te njegov smještaj u dom ili drugu obitelj kao radikalna mjera poduzima se kad su interesi djeteta toliko ugroženi da se svim radnjama koje su prije provedene od strane centara socijalne skrbi, ne može postići željeni učinak. To su slučajevi kad roditelji u većoj mjeri zanemaruju podizanje i odgoj djeteta ili kad postoji opasnost za pravilno podizanje djeteta, te kad svoje dijete zlostavljaju.

U konkretnom slučaju, roditelji Martinčević tvrde da njihova djeca nisu zanemarena ni zlostavljana te da ih Centar za socijalnu skrb Ivanec nije trebao odvesti.

Svaku kunu koju zaradim potrošim na svoju djecu, ona su moje blago. Ne mogu vjerovati da nam se ovo događa. Tjedan dana prije odvođenja djece, rekli su mi u Centru neka pronađem smještaj za djecu i suprugu u roku od osam dana. Na dan odvođenja došao sam u Centar reći im da smo našli privremeni smještaj, no oni su samo odgovorili da je prekasno i da će doći po djecu i odvesti ih od nas. Rekli su mi da će me policija uhititi, ako se budem protivio njihovoj odluci. Ja sam na rubu, očajan sam, supruga mi je slaba, ne znam kako ćemo preživjeti ovo što prolazimo – rekao je Dubravko.

Izvlačili djecu iz sobe
Prema riječima gospođe koja im je pružila privremeni smještaj, postupak odvođenja djece od strane socijalnih radnika, bio je izrazito loš.

– Ja nisam mogla vjerovati onome što vidim. Djeca su se sakrila pod krevet, vrištala su, nisu željela izaći pa su ih socijalni radnici i policajci morali nasilu izvlačiti iz sobe i nositi jednog po jednog u kombi. Majka je bila vidno šokirana, a tek na moje inzistiranje socijalni su radnici nazvali Hitnu medicinsku pomoć koja je Ankici dala injekciju za smirenje. Ne znam što bih vam rekla. Ako su roditelji i pogriješili pa zar je to način da se toj djeci pomogne? Stres koji su ta djeca proživjela mogao bi na njima ostaviti trajne posljedice – smatra ona.

Dubravko i Ankica Martinčević nezaposleni su. Prethodnih godina živjeli su s Dubravkovim roditeljima, no zbog učestalih sukoba i nemogućnosti dogovora oko zajedničkog života, jedanaesteročlana obitelj ostala je bez krova nad glavom. Troje od devetero djece bolesno je, a roditelji su zabrinuti jer ne znaju gdje su djeca smještena i imaju li svu potrebnu medicinsku njegu.

– Naša liječnica rekla nam je da nju nitko nije zvao i pitao koje lijekove troše bolesna djeca. Nije ni znala da su nam djecu odveli – rekao je Dubravko. Prema riječima njegove supruge, nekoliko puta tražili su pomoć Centra za socijalnu skrb Ivanec što se tiče smještaja.

– Tražila sam da nam pomognu sa smještajem, a oni su mi odgovorili da nam ne mogu pomoći jer nemaju financijska sredstva niti nas imaju kamo smjestiti. Kad su došli po djecu rekla sam socijalnoj radnici da imamo privremeni smještaj, da uređujemo i kuću gdje ćemo trajno živjeti, neka mi ostavi djecu, no ona mi je samo rekla da je sad prekasno – kroz suze je ispričala Ankica.

Nalog suda
Međutim, iz Centra za socijalnu skrb Ivanec poručuju da su postupili u interesu zaštite dječjih prava. Slučaj ne mogu komentirati jer se radi o maloljetnoj djeci, no naglasili su da se radi o vrlo kompliciranom slučaju.

– Upoznati smo sa složenim obiteljskim prilikama obitelji za koju ste tražili podatke, a zbog grubog kršenja roditeljske odgovornosti, dužnosti i prava trenutno se pred nadležnim sudom vodi izvanparnični postupak radi poduzimanja mjera za zaštitu dobrobiti djece. Također imamo potrebu napomenuti da se i sada postupalo po nalogu suda – priopćili su iz Centra za socijalnu skrb Ivanec.

O cijelom slučaju oglasilo se i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

– Prema saznanjima s terena kojima raspolaže Ministarstvo socijalne politike i mladih, situacija s izuzimanjem djece iz obitelji nije bila takva kakvom su ju opisali roditelji. Dakako, postupanje u takvim slučajevima vrlo je delikatan zadatak, ne može proći u veseloj atmosferi i svakako je dramatičan događaj za obitelj iz koje se izuzimaju djeca, no sudska se odluka mora sprovesti i to je prema našim saznanjima učinjeno oprezno koliko se može, bez prisile – priopćili su iz Ministarstva.

Iz dokumentacije na temelju koje je Centar za socijalnu skrb Ivanec zatražio privremenu mjeru oduzimanja djece, a koju su nam ustupili sami roditelji, problemi s obitelji Martinčević započeli su 2001. godine. Zbog nekoliko policijskih prijava, proveden je stručni savjetodavni rad s obitelji, a 2008. godine određena je mjera nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi koja se provodila u razdoblju od šest mjeseci. Od 2009. godine pa do danas, Centar za socijalnu skrb Ivanec ponovno je zaprimao prijave o neadekvatnoj skrbi roditelja za maloljetnu djecu. Prema priopćenju iz Ministarstva socijalne politike i mladih, svaka ugroženost dobrobiti djece nalaže zakonsku obvezu zaštite prava djece koja je u nadležnosti izvanparničnog suda i centra za socijalnu skrb.

U konkretnom slučaju je radi ugroženosti maloljetne djece postojala zakonska obveza Centra za socijalnu skrb Ivanec na pokretanje postupka pred nadležnim sudom, radi izricanja mjere oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojom maloljetnom. djecom i da ih odgajaju te povjere djecu na čuvanje i odgoj. Problem obitelji Martinčević nije samo u neadekvatnom stambenom prostoru. O tome svjedoči zaključak stručnog tima CZSS-a Ivanec koji pokazuje da je izuzimanje djece iz obitelji bila odluka u interesu normalnog razvoja djece – rekli su iz Ministarstva.

Zašto nisu reagirali prije?
Međutim, ono što je diskutabilno i što bode u oči jest činjenica da je obitelj evidentirana 2001. godine, kada je rođeno prvo dijete. Centar za socijalnu skrb Ivanec intervenirao je od 2006. godine, do kad je rođeno još troje djece. Dvoje djece rođeno je do 2008. kada je određen nadzor CZSS-a Ivanec, a do 2012. godine rođeno je još troje djece.

Ako su roditelji doista bili problematični od rođenja prvog djeteta, ako su djeca zanemarivana i grubo su kršena njihova prava, zašto Centar za socijalnu skrb Ivanec nije prije adekvatno reagirao?

U razdoblju od jedanaest godina, rođeno je devetero djece, a pitanje koje se postavlja samo od sebe jest tko je sve odgovoran za kršenje prava te maloljetne djece, kako one rođene, pa tako i nerođene, ako je nadzor postojao tijekom svih tih godina? Jesu li napori CZSS-a Ivanec bili dovoljni? Ili su doista odgovorni samo roditelji? Jesu li roditelji bili dovoljno educirani o tome kako odgajati djecu, što znači uopće imati dijete i kolika je to odgovornost, emocionalna pa i materijalna? Gdje je odgovornost lokalne samouprave pa i države koji bi trebali brinuti o najsiromašnijim članovima svoje zajednice? Situacija nije nimalo laka ni za maloljetnu djecu, ni za njihove roditelje, pa ni za socijalne radnike. Od međusobnog optuživanja, u ovakvim teškim slučajevima najčešće nema koristi.

Potrebno je jasno istaknuti da prava djece treba pod svaku cijenu zaštiti, a društvo i nadležne institucije trebale bi preuzeti odgovornost ukoliko dođe do njihovog kršenja i zapitati se jesu li učinili baš sve što je u njihovoj moći da zaštite one najranjivije.

Nije im dostavljeno rješenje: pogreška u proceduri?

Djeca su odvedena 13. studenoga te su ih socijalni radnici smjestili u udomiteljske obitelji. Dan poslije, 14. studenoga, Dubravko i Ankica dobili su u Stalnoj službi u Ivancu Općinskog suda u Varaždinu rješenje suda kojim se izriče privremena mjera oduzimanja prava da žive s maloljetnom djecom i odgajaju ih. Prema datumu s dostavnice, rješenje je trebalo biti dostavljeno 7. studenoga, no Martinčevići taj nisu zatečeni na adresi navedenoj u rješenju. Iz toga proizlazi da Martinčevićima rješenje o oduzimanju djece uopće nije bilo dostavljeno.

Kad se otkrije neki od oblika ugroženog razvoja djeteta u obitelji, nadležni centar za socijalnu skrb ima prema Obiteljskom zakonu na raspolaganju nekoliko mjera za zaštitu djeteta. Prvotno se izriče upozorenje roditeljima na pogreške i propuste u skrbi i odgoju. Ako ta mjera nije uspješna, određuje se stalni nadzora nad izvršavanjem roditeljskog prava. Ukoliko ni to ne poluči rezultate, oduzima se pravo na čuvanje i odgoj djeteta i povjeravanje djeteta drugoj osobi ili ustanovi. Posljednja mjera za zaštitu djeteta jest oduzimanje roditeljske skrbi. Mjere obiteljskopravne zaštite djece primjenjuju se i onda kad roditelji kazneno odgovaraju za postupke zlostavljanja i zapuštanja djece. Djeci se, uz pristanak roditelja, osigurava i skrb izvan vlastite obitelji. Sve mjere namijenjene zaštiti osobnih prava i interesa djeteta regulirane su redoslijedom koji upućuje na postupnost intervencija u odnosu roditelj – dijete.

Mjera izdvajanja djeteta iz obitelji te njegov smještaj u dom ili drugu obitelj kao radikalna mjera poduzima se kad su interesi djeteta toliko ugroženi da se ranije navedenim radnjama ne može postići željeni učinak. To su slučajevi kad roditelji u većoj mjeri zanemaruju podizanje i odgoj djeteta ili kad postoji opasnost za pravilno podizanje djeteta, te kad svoje dijete zlostavljaju (fizički, psihički, seksualno ili promatranjem nasilja među roditeljima).

>> Drama u Maruševcu – socijalni radnici odvojili devetero djece od roditelja

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika koji je izašao 18. studenog.

Komentari