Međimurska županija proglasila elementarnu nepogodu zbog - mraza

Objavljeno: 21.04.2012. 13:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Međimurska županija

Zbog mraza i niskih temperatura koje su Međimurje pogodile krajem ožujka i početkom travnja te šteta na poljoprivrednim kulturama koje su uzrokovale, župan Međimurske županije Ivan Perhoč shodno svojim ovlastima proglasio je elementarnu nepogodu.

Kako je naglasio župan, poljoprivrednici su općinama i gradovima štete počele prijavljivati već početkom ovog mjeseca, a nakon izlaska općinskih povjerenstava na teren i provjere te objedinjavanja prikupljenih podataka, grube procjene govore da štete iznose oko 48 milijuna kuna.

- Međimurska županija učinit će sve u okviru svojih ovlasti kako bi se štete koje su pretrpjeli proizvođači nadoknadile, no vodeći se iskustvima prethodnih godina, ministarstvo će pokriti samo nekoliko postotaka od prijavljenih iznosa – poručio je župan Perhoč.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam istaknula je da štete variraju od 60 do 100 posto na nekim površinama. Razlog tomu je naglo zatopljenje koje je "probudilo" vegetaciju, te nakon toga zahlađenje koje je došlo u vrijeme cvatnje.

Komentari