Ministar Zmajlović posjetio i Lepoglavu te se provozao na električnom biciklu

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 22.07.2015. 08:27

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Grad Lepoglava

U kraćem posjetu Gradu Lepoglavi boravio je ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović.Tom je prigodom, u nazočnosti saborskog zastupnika Marija Habek i dožupana Varaždinske županije Alena Kišića, održao kraći sastanak sa zamjenikom lepoglavskog gradonačelnika Hrvojem Kovačem koji ga je upoznao s projektima i aktivnostima koji se provode  u okviru gradskog zelenog javnog servisa i za koje se u velikoj mjeri koriste poticaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Upravo je veliki broj realiziranih programa i projekata Grada Lepoglave iz domene očuvanja okoliša i obnovljivih izvora energije bio razlog da ministar, na vlastiti zahtjev, posjeti Lepoglavu.

- Drago mi je da grad Lepoglava koristi poticaje Fonda za zaštitu okoliša i da su ti poticaji odnosno investicije najviše usmjerene prema građanima. Tako se s jedne strane povećava kvaliteta života, a s druge strane vodi briga o okolišu. To je poanta svih ovih poticaja, ali i programa Vlade Republike Hrvatske – istaknuo je ministar Zmajlović dodajući da su ovi projekti potaknuli građane da počnu ekološki razmišljati budući da su njihovom realizacijom građani osjetili direktnu korist za sebe, ali i  okoliš.

Zahvaljujući sredstvima osiguranim kroz fondove Europske unije za narednih sedam godina, građani će i dalje moći računati na potporu za aktivnosti povećanja energetske učinkovitosti svojih stambenih prostora

- Oni koji se nisu stigli prijaviti na prethodne natječaje, moći će se iduće i naredih sedam godina javiti i iskoristiti poticaj kako bi si smanjili troškove stanovanja i dali svoj doprinos smanjenju potrošnje energije u Hrvatskoj što rezultira smanjenjem pritiska na okoliš – otkrio je ministar koji je  s domaćinom isprobao gradske električne bicikle te se tijekom vožnje gradom, na licu mjesta, uvjerio u rezultate korištenja poticaja za energetsku obnovu stambenih objekata na području grada Lepoglave.

- Lepoglava je primjer sve zelenijeg grada koji maksimalno, u okviru svojih mogućnosti, koristi program povećanja energetske učinkovitosti stambenih objekata. Ovi zeleni bicikli, mogli bismo reći, da su projekt na županijskoj bazi budući da se proizvode u Ludbregu, a kupljeni su za potrebe Grada Lepoglave. Na taj se način štedi energija i čuva okoliš, a s druge strane zapošljavamo naše ljude. To su dva vrlo velika sinergijska učinka za našu Županiju – rekao je dožupan Kišić dok je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač otkrio da će ministar Zmajlović ponovno u kolovozu posjetiti Lepoglavu te se detaljnije upoznati sa svim projektima gradskog javnog zelenog servisa.

- Grad uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te resornih ministarstava realizirao energetsku obnovu 74 obiteljske kuće na području Lepoglave ukupno vrijednu čak 3,3 milijuna kuna, pomogli smo ugradnju dizalica topline u kućanstvima na području Grada u vrijednosti 200 tisuća kuna, radimo na izmjeni javne rasvjete na gradskom području energetski učinkovitijom za što je osigurano 2,2 milijuna kuna i trenutno mijenjamo 800-tinjak lampi javne rasvjete. Grad je uložio i više od milijun kuna za povećanje energetske učinkovitosti zgrade Osnovne škole u Lepoglavi u kojoj je instalirana i fotonaponska elektrana vrijedna 300 tisuća kuna te dizalica topline. Nedavno smo nabavili i kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada za što je Grad izdvojio 170 tisuća kuna. U izgradnju kanalizacijskog sustava uloženo je čak 8,5 milijuna kuna, pri kraju je realizacije 1,2 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje pročistača otpadnih voda u Kamenici za što su sredstva osigurana u okviru IPARD programa. Tu je nabavka pet električnih bicikala zahvaljujući kojima ćemo uštedjeti više od dvije tisuće litara goriva godišnje – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši da je, uzme li se i u obzir i privatna investicija u obnovljive izvore energije odnosno izgradnja solarne elektrane u Poduzetničkoj zoni vrijedne oko 10 milijuna kuna, na području grada Lepoglave za "zelenu namjenu" uloženo oko 27 milijuna kuna.

- Imamo što za pokazati i to se ne sramimo učiniti  – zaključio je Kovač.

Komentari