Mještani Podruta odlučno protiv sortirnice otpada

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 14.03.2011. 11:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Mještani Podruta i Kamene Gorice poručili: E, kod nas više nema ovaca za šišanje! Mještani se odlučno protive otvaranju sortirnice otpada koju bi u pogonima tvornice za preradu pet ambalaže BBS-a otvorila tvrtka Eko flor plus

Tri smo godine vodili očajničku borbu za zaštitu okoliša s BBS-om, a sada nam žele nametnuti sortirnicu otpada. Svi misle da smo ovce, pa nam ovdje može dogurati tko što želi. E pa, u Podrutama ovaca više nema, pogotovu ne za šišanje!

Poručili su to u nedjelju sa zbora građana mještani Podruta, Gornjih Podruta i Kamene Gorice, protiveći se otvaranju sortirnice otpada u BBS-ovim pogonima.

Ta je tvrtka, naime, u stečaju, a na jednom od ročišta stečajna upraviteljica vjerovnicima je predočila pismo namjere tvrtke Eko flor plus, koja želi u BBS-u otvoriti sortirnicu smeća. Mještani tvrde da ih nitko s tim nije upoznao niti ih je tko pitao za mišljenje.

– Nitko iole pametan neće pristati na prljavu industriju u srcu Zagorja. Tu gdje pijemo ekološki čistu vodu, sad bi nam doveli smeće! Sve što je prljavo i što ne valja, doveli bi u Podrute. Tome treba stati na kraj! Nemamo ništa protiv da BBS radi, ali da se odvija proizvodnja koja se odvijala i ranije i to prema svim zakonskim propisima, kako se više ne bi zagađivao okoliš –  ističe Dragica Hrenić.

Stjepan Mikac, koji je radio na studiji zbrinjavanja otpada Varaždinske županije mještane je upozorio da sortirnica u tehnologiji zbrinjavanja otpada ne postoji.

– Dovest će vam kamione smeća, dio će odvojiti za preradu, a veći će dio deponirati. To znači da bi se u Podrutama trebalo napraviti veliko odlagalište otpada, što opet znači najezdu štakora i zagađivanje zraka i podzemnih voda – kazao je Mikac.

Mještane podupire i gradonačelnik Darko Hrenić, koji je opovrgnuo navode koji su stigli iz Eko flora, da im je dao „zeleno svjetlo“.

– Oni sa mnom uopće nisu razgovarali, došli su samo predstavnici tvrtke koja bi ovdje za njih radila. Samo sam ih primio i saslušao, nikakvo zeleno svjetlo za taj projekt nisam dao. Smatram da bi se u BBS-u trebalo raditi ono što se radilo i prije, ali po zakonu – kazao je gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić.

Mještani traže i da se sanira otpad koji je ostao u krugu BBS-a i da se vidi što je zakopano uz cestu, jer unatoč nalogu koji ima od saborskog Odbora za zaštitu okoliša, varaždinska inspekcija gotovo dvije godine nije našla vremena izaći na teren.


Agencija VLM



Komentari