Mladi u Lepoglavi o iskustvima rada bez zasnivanja radnog odnosa

Objavljeno: 15.08.2012. 09:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: lepoglava.net

Veliki je interes mladih Lepoglavčana pobudila tribina o zapošljavanju mladih koja se fokusirala na mogućnosti zapošljavanja kroz program stručnog osposobljavanja, a o kojoj su govorili Branka Šaško iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područna služba Varaždin, Martina Surjak koja je nedavno završila svoje jednogodišnje stažiranje kroz ovaj program, Hrvoje Kovač, zamjenik direktora tvrtke TKIC koja trenutno zapošljava četvero mladih iz Lepoglave te Nikola Leskovar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

U uvodnom izlaganju na tribini koja se održava u sklopu Festivala mladih, a povodom Međunarodnog dana mladih, Branka Šaško prisutne je detaljno upoznala s programom stručnog osposobljavanja s obzirom na činjenicu kako društvom kolaju brojne poluinformacije o spomenutom programu što bitno utječe na njegovo shvaćanje od strane svih zainteresiranih strana.

Šaško je pritom naglasila kako je program rezultat izmjena i dopuna kriterija za provedbu mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa sukladno Zakonu o poticanju zapošljavanja i kako se kroz njega mladima omogućava stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnoga odnosa na rok od jednu, odnosno dvije godine, te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna.

Mladima koji se odluče na takvo stručno osposobljavanje plaćen je radni staž i doprinosi, a radit će pod nadzorom mentora kojega plaća poslodavac.

Riječ je o dobrovoljnoj mjeri, pa se mladi koji nakon nekoliko mjeseci odustanu od stručnog osposobljavanja mogu vratiti na Hrvatski zavod za zapošljavanje bez ikakvih sankcija, te u radni staž upisati vrijeme provedeno na poslu.

Pozitivna iskustva, ali i ona manje pozitivna sa zainteresiranim mladima podijeli su Martina Surjak i Hrvoje Kovač dok se Nikola Leskovar osvrnuo na nužnost pronalaženja trajnog rješenja problema nezaposlenosti umjesto ovakvih vatrogasnih mjera u vremenima krize.

Zaključak tribine išao je u smjeru kako je ovo ipak dobra prilika koja bi se trebala iskoristiti od strane mladih jer je razvijanje znanja i vještina kroz godinu dana daleko bolje iskorišteno vrijeme nego sjedenje kod kuće.

Komentari