Mnoštvo vjernika na tradicionalnom proštenju na Jaguštinu

Piše: evz/Bednja.hr

Objavljeno: 02.09.2015. 13:40

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Općina Bednja

Veliko mnoštvo vjernika cijelog bednjanskog kraja te iz pograničnih slovenskih župa tradicionalnim su hodočašćem na Jaguštin proslavili spomendan sv. Augustina.

Kao što je poznato, ovdje se ustalio običaj da se baš na Augustinovo masovno okuplja narod s obje strane granice te da na veselim proštenjarskim druženjima potvrđuje tradicionalne dobre odnose, koje na ovim prostorima nikad nisu remetili nekakvi granični i slični sporovi. Tako je bilo i ovoga puta, kada su euharistijsko slavlje zajedno predvodili slovenski i hrvatski svećenici – dekan iz Vidma pater Tarzicij Kolenko, župnik iz Leskovca Edi Vajda te župnik iz Cvetlina vlč. Ivan Hruško.
Zahvaljujući lijepom vremenu, na Jaguštinu se okupilo mnoštvo naroda koji je najprije nazočio misnom slavlju, a potom druženje nastavio uz klasičnu gastronomsku ponudu proštenjarskih pečenjara.
Iako je, zbog zauzetosti lokalnih političara, ljetos izostalo već tradicionalno druženje načelnika Vidma i Bednje (koji su svake godine tu priliku koristili za razgovore o asfaltiranju pograničnih prometnica i za druge zajedničke projekte), Jaguštin se i ove godine ponovno potvrdio kao mjesto susreta građana koji oduvijek dijele probleme i sudbinu života na ovim brdskim pograničnim prostorima.

Izvor: Bednja.hr

Komentari