Moguća obustava javnog prijevoza u Međimurju

Piše: evarazdin

Objavljeno: 08.09.2011. 14:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Predstavnici djelatnika tvrtki Presečki grupa d.o.o. iz Krapine i Jakopić d.o.o. iz Svetog Martina na Muri, primljeni su na razgovor kod međimurskog župana Ivana Perhoča kako bi raspravili o mogućim rješenjima problema koji su nastali uvođenjem posebnog linijskog prijevoza u Međimurskoj županiji.

Navedene tvrtke obavljaju djelatnost javnog linijskog prijevoza na području Međimurja. Njihov poslodavac najavio im je obustavu obavljanja javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije kao i prestanak prijevoza osnovnoškolaca zbog smanjenja obima posla i prihoda uzrokovanog uvođenjem posebnog linijskog prijevoza koji se obavlja temeljem Ugovora koje su neke Općine i Gradovi potpisali s Udrugom roditelja Međimurske županije.

Time bi, kako je rekao teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Franjo Veble, 40-tak radnika Presečki grupe koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji ostalo bez posla.

Između ostalog, predstavnici djelatnika navedenih tvrtki traže organizaciju sastanka s mjerodavnima u Ministarstvu mora, prometa i razvitka, kako bi se razjasnila pravna podloga posebnog linijskog prijevoza, obavljanje inspekcijskog nadzora nad prijevoznicima koji obavljaju posebni linijski prijevoz, policijski nadzor mjesta gdje se putnici iskrcavaju te politička odgovornost.

Župan Perhoč predstavnicima je poručio da će poduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se autobusni prijevoz u Međimurju odvijao u zakonskim okvirima s prvenstvenim naglaskom na sigurnost putnika i kvalitetu usluge. Županija u svojoj nadležnosti ima isključivo organizaciju javnog linijskog prijevoza te prijevoza učenika osnovnih škola. Ugovor s Udrugom roditelja MŽ potpisivali su načelnici i gradonačelnici te su oni odgovorni za sve eventualne posljedice tog čina.

Nakon sastanka resornom ministarstvu upućen je poziv za hitan sastanak na kojem bi se ovi problemi pokušali riješiti te su pozvane inspekcijske službe da provjere poštuju li svi koji obavljaju prijevoz na području Međimurske županije propise i zakone. Na sastanak su pozvane i sve zainteresirane stranke, kao i predstavnik sindikata.

Komentari